Частини армії РФ назвали на честь Львова та Житомира. Навіщо це Путіну?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Такий крок Путіна говорить про те, що РФ залишилася в радянському минулому. Політична еліта РФ не здатна генерувати нового контексту та нових форм розвитку, тому «годує» своє населення симулякрами з минулого.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи інформацію про те, що в російській армії з'явилися гвардійський Львівський, гвардійський Житомирсько-Берлінський і гвардійський Ніжинський полки.

«Путін обрав назви українських міст, тому що, по-перше, таким чином він як політичний лідер говорить своїй нації, що Україна та єдність з РФ для нього нібито дуже важливі. По-друге, це певна демонстрація того, що якщо потрібно, то він військовими методами досягатиме єдності цих двох країн і націй», – зазначив Горбенко.

Насправді, очевидно, що конкретно для Путіна Україна є якимось болючим і принциповим питанням, підкреслив експерт.

Путін готовий іти на компроміси майже де завгодно, в чому завгодно, віддати половину Сибіру китайцям, але він не готовий на жодні компроміси щодо України.

Однозначно, складається враження, що ця тема для нього важлива. Очевидно, що це щось особисте, додав політолог.

На його думку, таке рішення Путіна говорить про те, що РФ живе в старому симулякрі, вважаючи що Радянський союз – це їхнє майбутнє.

«Насправді, це величезна проблема. Або адміністрація не розуміє реально, або просто це популістський крок. З одного боку, коли починаються «будівництва століття» на кшталт Кримського мосту, після того, як одне будівництво закінчується, за ним іде інше «велике будівництво». Це класичний радянський БАМ, який вічно будується. Це якийсь інформаційний комплекс меншовартості. Є певна демонстрація – ось, ми постійно щось робимо», – уточнив він.

З іншого боку, вони не генерують нічого нового й такого розуміння, як Росія в світі, вони не створюють, акцентував політолог.

«Велика угода»: чи готовий Трамп здати Україну ПутінуЗдача України президенту РФ Володимиру Путіну може вилитися для Дональда Трампа в політичну катастрофу.

За його словами РФ в принципі не має майбутнього, тому що їхній постійний лідер це майбутнє генерувати не може, він апелює до радянського минулого.

«Навіть Кім Чен Ину вдається, нехай дурними нескінченними випробуваннями, але робити кроки вперед, Китай іде вперед відходом від комунізму до ринку, всі генерують щось нове. В Росії в цей час ідуть у минуле. Перейменування свідчить про це. Саме перейменування на честь фронтів Другої світової», – пояснив експерт.

«У них найбільше свято – Друга світова війна. Не можна постійно жити в минулому. Уже навіть не тому, що це з розряду «це погано», а просто немає розвитку в офіційній еліті. Це означає, що суспільство не розвивається, хочуть вони чи ні. Смисли не змінюються. Йдуть приховані процеси, які рано чи пізно вибухнуть. І не так, як у нас в 2004 році або на початку 2014-го, а вибухнуть класичним російським бунтом», – резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, 16 липня в Гельсінкі відбудеться зустріч між президентами США та Росії Дональдом Трампом і Володимиром Путіним.

Чого очікувати від зустрічі – в нашому матеріалі «Велика угода. Чи готовий Трамп здати Україну Путіну».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: