Рефінансування ПриватБанку: НБУ остаточно виграв справу

Читать на русском
ВСУ підтримав правову позицію Національного банку щодо забезпечення виконання зобов'язань ПриватБанку за кредитами рефінансування.

ВСУ підтримав правову позицію Національного банку щодо забезпечення виконання зобов'язань ПриватБанку за кредитами рефінансування.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомила прес-служба регулятора.

«Верховний суд 3 липня 2018 року поставив крапку в тривалому судовому спорі», – йдеться в повідомленні.

Йдеться про позови компаній «Агротермінал Логістик» і «Проектно-пошуковий інститут «Південмедбіосинтез» до НБУ про розірвання іпотечних договорів із ПриватБанком. Позивачі наголошували на тому, що зміни в корпоративному портфелі позичальника (в цій ситуації – зміна власника банку) є істотною зміною обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, через що такий договір підлягає розірванню.

Перша та апеляційна інстанції підтримали позивачів. При цьому НБУ та ПриватБанк не погодилися з такими рішеннями суддів і звернулися з касаційними скаргами до суду вищої інстанції.

«Після всебічного вивчення суті спору Верховний суд скасував попередні судові рішення й повністю відмовив у позовах «Агротерміналу Логістик» і «Південмедбіосинтезу», – йдеться в повідомленні НБУ.

Регулятор очікує, що в подальшому суди враховуватимуть правову позицію Верховного суду в таких суперечках. При цьому НБУ зазначає, що ретельний підхід, повний та всебічний розгляд справи дозволяє українським судам ухвалювати справедливі рішення за такими спорами, не очікуючи прикладу від найвищого суду.

Зокрема, 2 липня 2018 року Київський апеляційний господарський суд розглянув скарги НБУ та ПриватБанку на рішення Господарського суду міста Києва за позовом компанії «Імме» до НБУ та ПриватБанку про розірвання іпотечного договору. Суд задовольнив апеляційні скарги регулятора та банку й відмовив у задоволенні позову «Імме» в повному обсязі.

Нагадаємо, Мінфін затвердив стратегію розвитку ПриватБанку.

Раніше в НБУ затвердили нового керівника ПриватБанку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: