Резолюція ЄС: Росія має повернути Польщі уламки Ту-154

Читать на русском
Російська Федерація зловживає законом, відмовляючи в поверненні чорних ящиків і уламків літака.

Росія має повернути Польщі уламки президентського літака Ту-154М, який понад 8 років тому розбився під Смоленськом.

Як інформує «Слово і Діло», про це йдеться в резолюції Комітету з правових питань і прав людини Ради Європи, повідомляє PAP.

Смоленська катастрофа: крило літака Качинського зруйнував вибухПольська підкомісія, що займається повторним розслідуванням Смоленської катастрофи, стверджує, що ліве крило літака Ту-154М було знищено в результаті внутрішнього вибуху.

У резолюції наголошується, що постійні відмови Москви - це зловживання права.

«Вісім років після аварії Росія й досі утримує уламки і чорні ящики з оригінальними записами даних польоту та іншими речовими доказами. Польща вже багато років вимагає, щоб уламки й усі вихідні матеріали були повернуті», - йдеться в доповіді.

Робота над резолюцією тривала протягом декількох років. У жовтні 2014 року проект був представлений у Парламентській асамблеї Ради Європи. Тоді під ним підписалися більше 40 парламентаріїв. У 2015 році документ потрапив до Комітету з правових питань і прав людини, який тільки-но його прийняв. Пропонується, щоб звіт був прийнятий ПАРЄ.

Нагадаємо, у середині квітня підкомітет Міноборони Польщі опублікував технічний звіт по Смоленській катастрофі, у якому йдеться про те, що літак Ту-154М був зруйнований під час вибуху, а вибухи сталися над землею.

Пізніше в Міноборони Польщі заявили, що на корпусі літака, а також на тілі принаймні однієї жертв виявлені сліди вибухівки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: