НБУ оштрафував український банк на мільйони

Читать на русском
Національний банк України (НБУ) оштрафував на 5 млн грн на Банк інвестицій та заощаджень (БІС-Банк).

Національний банк України (НБУ) оштрафував на 5 млн грн на Банк інвестицій та заощаджень (БІС-Банк) і зажадав зміни його голови правління за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомили у прес-службі регулятора, передає Інтерфакс-Україна.

НБУ оцінив прибуток банків за п'ять місяцівЗагалом доходи українських банків у січні-травні склали 78,3 мільярда гривень, а витрати – 65,5 мільярдів гривень.

«(Ризикова діяльність) полягає, зокрема, в проведенні (у тому числі на підставі документів, що не відповідають дійсності) за рахунками пов'язаних між собою клієнтів-юридичних осіб великомасштабних (понад 7 млрд грн) фінансових операцій, які містять ознаки, що можуть бути пов'язані з легалізацією кримінальних доходів, здійсненням фіктивного підприємництва», - йдеться в повідомленні.

За даними НБУ, зазначені кошти пройшли транзитом через банк і були переведені в готівку в інших банках, в тому числі за рахунками юридичних осіб, які також надали цим банкам документи, що містять ознаки підроблених/фіктивних.

Крім того, Нацбанк виніс письмове застереження БІЗ-банку за несвоєчасне надання інформації за запитом і подання недостовірної звітності, порушення вимог з ідентифікації, верифікації та вивчення клієнтів банку, зокрема публічних діячів або пов'язаних із ними осіб, а також несвоєчасне повідомлення відповідального працівника банку про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу.

«Крім того, у зв'язку з незабезпеченням належного виконання керівниками БІЗ-банку своїх посадових обов'язків... НБУ ухвалив рішення вимагати заміну голови правління цього банку., члена правління банку, відповідального за проведення фінансового моніторингу», - йдеться в повідомленні.

Раніше Нацбанк дозволив злиття двох банків.

А Мінфін затвердив стратегію розвитку ПриватБанку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: