У Львові напали на табір ромів: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

У Львові в результаті нападу на табір ромів є вбитий і поранені. Слово і Діло з'ясовувало, що про це думають у соцмережах.
Слово і Діло

У Львові 23 червня відбувся напад на табір ромів. У результаті інциденту 24-річний житель Закарпатської області отримав смертельні ножові поранення, ще чотири людини – 10-річний хлопчик, двоє 19-річних юнаків і 30-річна жінка – отримали тілесні ушкодження.

Поліція затримала нападників: ними виявилися семеро молодих людей віком 16-17 років. Також був встановлений і затриманий 20-річний організатор. Поліція порушила за фактом нападу кримінальне провадження, а міжнародні організації виступили із засудженням. «Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах думають про черговий напад на ромів.

«Напади на нелегальні поселення ромів є результатом не лише відсутності покарання й узагалі радикалізації окремих угруповань. Це результат бездіяльності міської влади, в цій ситуації – Львова. До цього – Києва. Це прямий наслідок бездіяльності МВС, поліції та інших силових структур, які заплющують очі на багато речей. По-друге, ми пожинаємо результати відсутності національної етнічної політики», – вважає Анатолій Октисюк.

«Що ж, було зрозуміло, що жертви неминучі, якщо напади на табори будуть продовжені. Держава поки вдає, що не треба займатися адаптацією ромів. Тому ініціативу беруть у свої руки вуличні активісти. І це може призводити до смертельних наслідків», – написав журналіст Юрій Корогодський.

«Я не виправдовую малолітніх радикалів, які намагаються вирішити проблему так званих «ромів» позазаконними методами. Застосування насильства – прерогатива держави. Але: купу питань у мене викликають працівники поліції міста Лева, при невтручанні (співучасті) яких банди циганських, тобто «ромських» скво грабують туристів на площі Ринок і не тільки», – написав Владислав Кириченко.

«Коли молоді люди з ножами й ланцюгами в руках нападають на безпомічних жінок і дітей і при цьому називають себе «Тверезою і злою молоддю», це вже більше скидається на інше. Тверезістю розуму тут навіть не пахне. А злість радше схожа на нічим не виправдану тваринну жорстокість. Якщо зараз такій «злості» не протиставляти закон, безкарність здатна буде спровокувати нові неконтрольовані спалахи неприборканої жорстокості. Хорошим такі речі не закінчувалися ще ніколи», – написав журналіст Олександр Швець.

«Мене лякають коментарі про ромів. Дуже лякають. Не так багато тих відбитих праворадикалів, як людей, що їм підтакують. Це заохочення насильства гірше за саме насильство. Воно створює умови для насильства. Вчора ЛГБТ, сьогодні роми, завтра може бути ще якась неугодна група людей. Допускаючи скасування самих базових прав людини за допомогою однієї з ознак, остерігайтеся, щоб наступного разу не скасували ці права для вас», – написала Альона Деньга.

«Читаю пости з приводу погрому ромів у Львові. Деякі автори, на мою думку, проводять надто прямолінійні історичні екстраполяції. Називаючи це ксенофобією й нацизмом. Я б назвав це закономірним виходом накопиченої в суспільстві ірраціональної ненависті та агресії. Причому іноді штучно підігрітої. В тому числі й адресною бездіяльністю влади. Роми, з усім їхнім реальним і приписаним негативом, це радше справа випадку, а не національної приналежності. Під руку потрапили», – вважає Олександр Деркач.

Нагадаємо, 21 квітня активісти громадської організації С14 розігнали табір ромів на Лисій горі в Києві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: