У Києві активісти розігнали табір ромів: реакція соцмереж

Читать на русском

На Лисій горі в Києві розігнали табір ромів, поліція порушила дві кримінальні справи. Що про це думають у соцмережах – в огляді Слова і Діла.
Слово і Діло

На Лисій горі в Києві 21 квітня активісти громадської організації С14 розігнали табір ромів, використовуючи при цьому газові балончики та ріжучі предмети. Після цього вони спалили залишені намети.

Поліція відкрила за фактом інциденту дві кримінальні справи, а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав розгін табору «дискримінацією, залякуванням і переслідуванням». При цьому раніше голова поліції Києва Андрій Крищенко заявив, що «від ромів не надходили скарги про побої або насильство».

«Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах думають про інцидент із ромами.

«Коли ви обурені погромом на Лисій горі, ви нормальна людина. Коли ви спочатку ставите питання «А кого громили?», ви нічим не кращий за погромників. І щоб ви після цього запитання не сказали, не важливо», – написав Макс Бужанський.

«У всіх постах і коментарях Facebook на тему ромів я іноді подумки підставляю замість ромів євреїв. Або уявляю, що пише поляк, наприклад. І тоді замість ромів у його/її текст підставляю українських заробітчан. Дуже цікавий ефект відразу проявляється, спробуйте», – написав Андрій Діхтяренко.

«Я нейтрально ставлюся до ромів. Однак вважаю, що парамілітарні організації не мають привласнювати собі повноваження правоохоронних органів. Говорять, мовляв, роми ведуть антисоціальний спосіб життя, часто крадуть, лякають місцеве населення. Так ось для захисту населення є поліція, для покарання злочинців – прокуратура, для ліквідації антисоціальної способу життя – соціальні служби. Все те, що творить угруповання С14, – це кілька статей Кримінального кодексу», – написав журналіст Юрій Лукшиц.

«Звичайно, хотілося б, щоб такі справи вирішувалися цивілізовано на державному рівні. Дуже хотілося б. І бажано, щоб не так, як у Великій Британії з арабськими біженцями – досі не вдається в правовому полі врегулювати відносини населення та переселенців. І в кого запозичити дієві рішення на державному рівні, я, наприклад, не знаю», – написала Вікторія Висоцька.

«Я, з одного боку, категорично проти погромів, адже живемо в цивілізованій країні. Але з іншого боку, я так само категорично проти влаштування циганами своїх таборів у місті. Це антисанітарія й центр протизаконної діяльності. Ці люди навіть не приховували, що їхні жінки прибули до Києва, щоб ходити з дітьми й випрошувати милостиню. А це злочин, передбачений статтею 150-1 КК», – написав Олексій Стрижак.

Нагадаємо, 21 квітня в одному з дворів Дніпровського району Києва вранці стався вибух.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: