Головна реформа України: яких кроків потребує децентралізація

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Річ у тім, що реформа децентралізації має успіхи, але вона дійшла до свого насичення. Далі об’єднання може бути лише адміністративне, але його не буде, адже ми ще не перетнули половину. Для цього потрібно починати займатись об’єднанням районів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань місцевого самоврядування Юрій Ганущак, оцінюючи заяву президента Петра Порошенка на ХIV муніципальному форумі про успіхи в реформі децентралізації.

«Реформа децентралізації може, на жаль, згорнутися. Все тому, що блокується об’єднання районів. Просто бояться зрушити. Страхи, однозначно, штучні. Ба більше, з точки зору чистої політики, сама ця реформа була авантюрою. На чолі поставили Гройсмана, який не боявся ризикувати, й тому реформа пішла. Адже насправді це надзвичайно неприємна реформа для авторитарних лідерів», – зазначив Ганущак.

Однак реформу все ж запустили, але зараз Гройсман відійшов, тому що на все не вистачає контролю, додав він.

Відтак, наступний етап, який є логічним та необхідним, який є набагато простішим, ніж створення громад, а саме створення районів, блокується, уточнив експерт.

За його словами, не ухвалюється відповідний закон.

«Депутати вже налаштовані на вибори, а не на реформи. Однак, якщо не зроблять реформування вторинного районного рівня, то велика ймовірність, що Порошенко програє вибори. Все тому, що він не зможе показати людям на нижчому рівні, що апарат, який не терплять районні адміністрації, реформується», – пояснив фахівець.

Тому буде дезорієнтація ОТГ, підкреслив він.

«У районі немає повноважень і вони починають кошмарити ОТГ. Ця розшарованість виллється в те, що підтримки з боку райдержадміністрацій, на яку дехто сподівається як на адмінресурс, не буде. А ОТГ, бачачи, що не робиться наступний крок, почнуть сумніватися в щирості того, що робиться», – резюмував Юрій Ганущак.

Нещодавно прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що з 2019 року громади, які братимуть участь у програмі «Громада, дружня до дітей і молоді», отримуватимуть на 1% більше надходжень від податку на доходи фізичних осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: