Друга розмова за місяць: навіщо Порошенко знову телефонував Путіну?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Темою розмови, скоріш за все, дійсно було звільнення ув'язнених. Зараз є сприятливі чинники – ЧС, деякі європейські лідери хочуть розвернутися обличчям до РФ. Для того, щоб це підтримувати, потрібно показувати якісь кроки й добру волю.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи переговори Порошенка з Путіним на тему звільнення українських заручників.

«Таким своєрідним кроком доброї волі може бути питання політв'язнів, особливо Сенцова, який голодує, якого підтримує весь світ, проводиться багато акцій, було багато заяв. Тому це може бути йому на користь, звільнення може відбутися. Розуміючи це, ймовірно, Порошенко знову телефонував Путіну», – зазначив Петренко.

Чи питання це найближчого майбутнього, сказати складно, але очевидно, що якісь зрушення мають бути, додав політолог.

За його словами, зараз сторони могли домовитися про те, що обопільно мають відбутися візити омбудсменів і в Україну, і в РФ.

«Якісь зрушення можуть бути. Путін може піти на обмін або помилування, щоб дати ґрунт для продовження тенденції позитивних для Росії заяв з боку європейських лідерів», – уточнив експерт.

На його думку, Путін вичікує ситуацію, коли йому буде це максимально вигідно.

«Путіну потрібен момент, максимально вигідний для РФ, коли це можливо буде посилити. Можливо, це буде після Чемпіонату світу з футболу», – припустив політолог.

Однак, можливо, в РФ чекають ще якогось приводу, щоб піти на такий крок, підкреслив він.

«Ну, або РФ в очікуванні просто цікавіших пропозицій, або ж того, щоб ще хто-небудь у світі попросив його, продемонструвавши таким чином всім, що Путін – та людина, яка все вирішує, до якої високопоставлені люди звертаються з проханням», – резюмував Ігор Петренко.

Як відомо, 21 червня президенти України та Росії провели другу телефонну розмову за останній місяць. Також на початку місяця, 9 червня, президенти країн провели телефонні переговори.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін 25 серпня 2014 року пообіцяв звільнити з російського полону українського режисера Олега Сенцова. Нагадаємо, його заарештувала ФСБ РФ 11 травня 2014 року за підозрою в тероризмі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: