Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Рефат Чубаров

Читать на русском
Нардеп Рефат Чубаров виконав 33 відсотки своїх обіцянок. Йому належить домогтися відкриття представництва Меджлісу в Брюсселі, а також розібратися із законопроектом про вільну економічну зону в окупованому Криму.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Рефат Чубаров (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Рефат Чубаров отримав мандат народного депутата України в травні 2015 року. Відтоді він дав 24 обіцянки, з яких 8 виконав, а 7 – провалив. До кінця каденції Чубарову потрібно встигнути здійснити ще 9 своїх намірів.

Рефат ЧубаровГолова Меджлісу кримсько-татарського народу

Більшість обіцянок Чубарова пов'язана з Кримом, з них п'ять нардеп уже провалив. Так, ще в 2015 році він обіцяв, що «найближчим часом» Меджліс відкриє своє представництво у Вашингтоні.

«США є найпослідовнішим нашим союзником, не партнером, а союзником у цій війні, яку нам оголосила Росія. Меджліс кримськотатарського народу найближчим часом відкриває своє представництво у Вашингтоні, тому що ми бачимо велику роль, яку можуть відігравати саме американські політики, якщо вони ще більш глибоко розберуться в наших проблемах», – заявив він.

Однак улітку 2017 року Чубаров сказав, що окреме представництво Меджлісу в столиці США не створене. Він додав, що в разі необхідності виконання відповідних доручень покладається на представника Меджлісу з числа активістів місцевої громади кримських татар, який одночасно є обраним членом Виконавчої ради Всесвітнього конгресу кримських татар.

Рефат ЧубаровГолова Меджлісу кримсько-татарського народу
Чубаров заявив, що найближчим часом Меджліс відкриє своє представництво у ВашингтоніСказано 7 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

У грудні 2015 року Чубаров заявив, що поставки електроенергії до окупованого півострова будуть тимчасово відновлені лише на два тижні, щоб зміцнити енергозабезпечення Херсонської області. Крім того, активісти дали можливість відновити роботу гілки «Каховка-Титан» для того, щоб забезпечити електропостачання деяких районів області, які були припинені. Проте електропостачання до Криму було призупинене знову 31 грудня 2015 року, але не через блокаду півострова, а в зв'язку із закінченням терміну контракту з постачання Україною енергії на Кримський півострів.

Не зміг Чубаров створити Міжнародний правозахисний комітет «Крим». Передбачалося, що до його складу увійдуть політики та громадські активісти. Комітет мав відстежувати, які репресії та переслідування відбуваються на півострові, а також надавати допомогу жертвам репресій та їхнім сім'ям.

Також Чубаров не домігся початку будівництва мечеті в Генічеському районі Херсонської області в 2016 році, хоча такі запевнення й не належать до обов'язків нардепа. За його словами, в Генічеську навіть уже виділили землю з цією метою. Але щось пішло не так і будівельні роботи не розпочалися.

При цьому, як і обіцяв Чубаров, у вересні 2015 року кримські татари перекрили адміністративний кордон із Кримом. Біля КПП «Чонгар» дороги перекрили бетонними блоками, шинами й металевими шипами. У блокаді брали участь кілька сотень активістів з українськими та кримськотатарськими прапорами, представники самооборони й добровольчих батальйонів.

Ще Чубаров домігся того, що Верховна Рада ухвалила постанову про визнання депортації кримських татар геноцидом кримськотатарського народу й сам підтримав цю ініціативу. Нардеп додержав обіцянку, що Меджліс подасть позов до ЄСПЛ проти РФ через рішення російського суду про заборону цього кримськотатарського представницького органу.

До кінця каденції Чубарову належить виконати або провалити ще 9 обіцянок. Досить примарна доля запевнення про те, що Меджліс кримських татар відкриє своє представництво в Брюсселі.

Рефат ЧубаровГолова Меджлісу кримсько-татарського народу
Чубаров запевнив, що в Конституції України будуть закріплені принципи існування Кримської АвтономіїСказано 28 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Півтора року тому нардеп висловив намір домогтися того, щоб у Конституції України були закріплені принципи існування Кримської автономії. В Раді був зареєстрований проект закону «Про статус кримськотатарського народу», який пропонує закріпити статус Автономної Республіки Крим як національно-територіальної автономії кримських татар.

Нардеп поки що не вжив заходів для здійснення обіцянки домогтися змін у законопроекті про створення вільної економічної зони «Крим».

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриках «Рік до виборів» та «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: