Наскільки людство близьке до ядерної війни?

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Шведські експерти підрахували кількість ядерної зброї в світі в 2018 році. Найбільшим арсеналом володіють США та РФ. Якщо порівнювати з попередніми роками, кількість ядерної зброї в світі зменшилася. Однак це ще не ознака розрядки.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Перегони переозброєнь. Чому людству загрожує ядерна небезпека» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович нагадав про доповідь Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI), що спеціалізується на вивченні питань контролю над озброєнням та роззброєнням.

Згідно з даними, на початок 2018 року ядерною зброєю володіли дев'ять держав: Росія, США, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль і КНДР.

Трамп провів зустріч із Кім Чен Ином: реакція соцмережДональд Трамп і Кім Чен Ин провели історичну зустріч у Сінгапурі. Слово і Діло зібрало, як на це відреагували в соцмережах.

Він уточнив, що у РФ і США найбільший арсенал. Зокрема, РФ у 2018 році мала 6850 ядерних боєголовок, а США – 6450. Порівняно з 2017 роком кількість ядерних боєголовок в цих країнах скоротилася на 150 і 350 одиниць відповідно.

Великобританія має 215 ядерних боєголовок, Франція – 300, зазначив журналіст.

Він додав, що за даними експертів, в 2017 і 2018 роках ці країни не скорочували, але й не збільшували свої арсенали.

В Ізраїлю в 2017 і 2018 роках налічувалося 80 ядерних зарядів. При цьому Китай, Пакистан та Індія нарощують потенціал.

«У Китаю в 2017 році налічувалося 270 ядерних боєприпасів, а на початку 2018 року – вже 280. Індія в 2017 році володіла 120-130 ядерними боєголовками, а Пакістан – 130-140. Але на початку 2018 року ядерні арсенали обох країн також отримали по 10 ядерних зарядів», – констатував Попович.

На його думку, окрему увагу варто приділити КНДР. SIPRI не дали точної кількості ядерних боєголовок у країні, припускаючи, що їх може налічуватися від 10 до 20. При цьому фахівці відзначили, що КНДР дуже швидко розвивається в питанні розробки ядерної зброї та засобів її доставки.

Журналіст нагадав, що під час нещодавньої зустрічі Трампа й Кім Чен Ина сторони підписали договір про роззброєння КНДР в обмін на гарантії безпеки з боку США.

Якщо КНДР виконає договір зі США, то стане на шлях України, яка в 1994 році також відмовилася від третього за розмірами в світі ядерного арсеналу в обмін на паперові гарантії безпеки Будапештського меморандуму.

У 2014 році Росія анексувала Крим і розв'язала війну на Донбасі, тобто порушила положення меморандуму, які вимагали поважати незалежність, суверенітет та наявні кордони України, а також утримуватися від загрози або застосування сили проти територіальної цілісності, або політичної незалежності нашої країни, підкреслив Попович.

«Дії ж інших підписантів Будапештського меморандуму щодо відновлення територіальної цілісності України поки не приносять видимого ефекту», – додав він.

У підсумку фахівці SIPRI дійшли висновку, що саме за рахунок скорочення ядерних арсеналів у Росії та США загальна кількість ядерних озброєнь у світі скоротилася з 14935 до 14465 одиниць, уточнив журналіст.

Однак, на його переконання, навіть цього достатньо для того, щоб у разі повномасштабного конфлікту знищити людство. Навіть якщо КНДР почне денуклеаризацію, говорити про розрядку не варто.

На його думку, дуже помітно процес переозброєння відбувається в Росії.

«У 2009 році ця країна отримала на озброєння рухливі ракетні комплекси РС-24 «Ярс», що є подальшим розвитком комплексу «Тополя-М». На відміну від моноблочного «Тополя», «Ярс» здатен запускати ракети з боєголовками, що розділяються на дальність до 12 тисяч кілометрів», – пояснив Попович.

Невдалі випробування ракети з ядерною установкою в РФ – ЗМІЧотири випробування російської крилатої ракети з ядерною силовою установкою закінчилися безуспішно.

Крім того, Путін заявив про випробування в Росії нових ракетних систем, здатних доставляти ядерні заряди до цілі з гіперзвуковою швидкістю. Зокрема, йдеться про ракетний комплекс «Сармат», який має прийти на заміну відомому ракетному комплексу РС-36М («Воєвода») або «Сатана», як його називають на Заході.

«За задумом конструкторів, «Сармат» діятиме за принципом «орбітального бомбардування», тобто балістична ракета виводиться на орбіту планети, звідки починає бомбардувати ціль відокремлюваними блоками, що рухаються зі швидкістю, що в кілька разів перевищує швидкість звуку», – наголосив журналіст.

Також Путін повідомив про початок серійного виробництва стратегічного комплексу «Авангард», нагадав він.

За його словами, крилатий блок комплексу може переміщуватися в щільних шарах атмосфери зі швидкістю, що в 20 разів перевищує швидкість звуку.

«Немає сумнівів, що США та інші члени «ядерного клуба» шукатимуть відповідь на перспективні ракетні розробки РФ. Отже, перегони озброєнь заходять на новий виток і спокій планеті лише сниться», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Перегони переозброєнь. Чому людству загрожує ядерна небезпека».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: