Середня зарплата зросте до 10 тисяч до кінця 2018 року. Реально?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Ще в грудні минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що планує в 2018 році збільшити середню заробітну плату в Україні до рівня не менш ніж 10 тисяч гривень. З плином часу позиція глави уряду не змінилася. Вчора, 20 червня, виступаючи перед депутатами під час звіту уряду на засіданні комітету ВР з питань економічної політики, прем’єр знову заявив, що до кінця 2018 року розмір середньої заробітної плати в Україні може скласти близько 10 тисяч гривень. «Ми сьогодні вже маємо зниження інфляції, зростання доходів українських громадян. Реальна зарплата в перші 5 місяців (2018 року – ред.) зросла приблизно на 19%, що дає нам показники того, що наприкінці року середня зарплата в Україні становитиме близько 10 тисяч гривень», – повідомив очільник уряду.

«Слово і Діло» поцікавилося, чи має рацію прем’єр, обіцяючи підвищення, та чи реально досягти позначки 10 тисяч до кінця поточного року.

Експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко не виключив, що ця заява має зв'язок із початком передвиборчої компанії.

«У нас заяви щодо підвищення вже стали регулярними в зв’язку з таким поняттям, як політичний цикл», – зазначив він.

За його словами, однозначного рішення в цій ситуації немає.

«З одного боку, в економіці країни через наявність серйозних спотворень доходів рівні заробітної плати низькі. Вони не створюють для розвитку необхідного мінімуму платоспроможного попиту. В цьому плані ідея нібито мала б заслуговувати на підтримку. Однак, з іншого боку, підвищення заробітної плати може мати наслідки», – додав економіст.

Як пояснив експерт, підвищення зарплати може мати подвійні наслідки. З одного боку, це стимулює реальний попит та економічне зростання, але водночас і провокує інфляцію.

Він уточнив, що значною мірою це залежить від того, як себе поводить і реагує на таке підвищення підприємницький сектор.

«Якщо він бачить довгострокові перспективи, збільшує пропозиції, тоді економіка стає на шлях підвищених темпів економічного зростання. Якщо він цього не бачить, а бачить численні ризики, прибуток візьмуть у короткостроковому періоді за рахунок зростання цін, оскільки немає довіри, що така політика буде довготривалою й бізнес реалізує свої можливі інвестиційні наміри», – підкреслив Сіденко.

Тому може бути абсолютно різний результат залежно від ситуації в країні та настроїв бізнесу, наголосив він.

На його думку, поки немає передумов, які вказували б на те, що розвиток подій піде за першим сценарієм – позитивним. Ризик другого сценарію більш імовірний.

«Тому заявити можна не лише про 10 тисяч гривень, а й про 30 тисяч, питання в тому, якими будуть наслідки, на якому рівні встановлюватиметься нова відносна макроекономічна рівновага», – зазначив експерт.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності?«Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінювався середній рівень зарплати в Україні від початку незалежності.

За його словами, запуститься механізм інфляційної спіралі – коли реальна зарплата знецінена, її знову підвищують, і так весь час у подальшому.

«Проблема в тому, що в економіці країни надзвичайно низький рівень продуктивності праці. Саме він стримує можливості зростання. Будь-яке зростання має йти в унісон із підвищенням продуктивності праці. Останнє критично залежить від того, яким чином організуються бізнес-процеси, як здійснюються інновації, що й призводять до підвищення технологічних можливостей забезпечення зростання продуктивності», – уточнив фахівець.

Він пояснив, що інновації в нас мінімальні, а інвестиції – низькі.

«Тому будь-які серйозні плани щодо зростання на цьому тлі впиратимуться в перспективу розкручування інфляції. Поки цього не змінять, поки бізнес не почнуть ставити на інноваційний шлях забезпечення розвитку, немає перспектив зростання реальних доходів населення», – резюмував Володимир Сіденко.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: