Завдяки кому ухвалять закон про нацбезпеку та що зміниться в обороні?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Законопроект про нацбезпеку проголосують, оскільки цей документ очікують США, які спонукають до його ухвалення. А Україна, відповідно, також потребує допомоги США й орієнтується на Сполучені Штати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи продовження розгляду законопроекту про нацбезпеку та наміри ухвалити документ до липня в зв'язку із самітом НАТО.

«Закон анонсується як наш рух уперед для зближення з НАТО, Євросоюзом. Однак, на жаль, закон, по суті, нічого не вирішує. Так само вийшло у випадку з перейменуванням АТО на ООС та законом про реінтеграцію. Щось змінилося? Тривають бойові дії, триває протистояння, є лінія розмежування, залишився глухий кут Мінських угод», – зазначив Вовк.

При тому, що таке ООС, досі незрозуміло, адже АТО хоча б передбачає звільнення заручників, територій, затримання терористів, додав він.

Щодо цього закону про нацбезпеку, то, наприклад, міністр оборони та його заступники мають бути цивільними особами, констатував експерт.

«Полторак на сьогодні є генералом армії. Після набуття чинності законом міністра звільнять із військової служби й поставлять як цивільного. Щось зміниться? Це формальні ознаки. Він все одно обійматиме цю посаду», – уточнив Вовк.

За його словами, також є кілька питань щодо організаційної структури, підпорядкованості. Зокрема, йдеться про систему безпеки та оборони – ЗСУ, СБУ, Міноборони, МВС та інші органи силового блоку.

«Новацій там не прописано, крім підпорядкованості в тому чи іншому сегменті, але ключове те, що підпорядкованість все одно замикається на президенті. Президент і так командує силовими структурами, крім МВС, де керує друга сила коаліції», – пояснив експерт.

На цьому фактично все, але закон погоджений США, тому його ухвалять, підкреслив він.

«США через МВФ та інші європейські структури тисне на Україну хоча би у тому, щоб ми ухвалювали закони. Тобто закрили формально питання. Так само, як з Антикорупційним судом, був тиск щодо ухвалення документу, при тому, що розуміли, що нічого все одно не буде. Аналогічна ситуація й зараз», – резюмував Василь Вовк.

Нагадаємо, 5 квітня законопроект про нацбезпеку ухвалили в першому читанні. Раніше аналітики порталу розбирались, як голосувала Рада.

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що реформування структури Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України відбуватиметься на всіх рівнях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: