Латвія заборонила навчання російською мовою в приватних вишах

Читать на русском
Сейм Латвії прийняв в остаточному читанні поправки до закону про вузи, які передбачають заборону на навчання російською мовою в приватних вишах і коледжах.

Сейм Латвії прийняв в остаточному читанні поправки до закону про вузи, які передбачають заборону на навчання російською мовою в приватних вишах і коледжах.

Про це повідомляє Delfi, передає «Слово і Діло».

У Ризі за використання російської мови оштрафували школуУ Латвії оштрафували Ризьку Даугавгрівскую середню школу за використання російської мови під час іспиту з математики.

Так, Міністерство освіти і науки країни пропонує дозволити вишам і коледжам, які реалізують програми навчання мовою, що не відповідає вимогам закону, продовжити їхню реалізацію до закінчення терміну акредитації програм. Однак після 1 січня 2019 року приймати студентів на такі програми буде заборонено.

Відповідно до чинного закону, іноземною мовою дозволяється здійснювати навчання за програмами, де це необхідно для досягнення цілей навчання (мовні й культурні програми).

Як пояснили агентству LETA в міністерстві, зміни, що регулюють застосування мов у приватних вишах, слідують за нещодавно затвердженими поправками до закону про освіту, які передбачають поступовий перехід на навчання тільки державною мовою в середній школі. Як зазначається, тепер закон про ВНЗ регулюватиме використання мов лише в державних вишах.

Навчання у вишах, як і раніше, можна буде проводити однією з мов ЄС. У державних ВНЗ Латвії навчання мовами ЄС можливе лише в окремих випадках - для іноземних студентів і за програмами, передбаченими договорами про міжнародне співробітництво. При цьому іноземні студенти обов'язково вивчатимуть латиську мову, якщо навчання триває довше, ніж шість місяців.

Раніше в Латвії заарештували лідера Штабу захисту російських шкіл.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: