Президент Латвії проголосив перехід шкіл на латиську мову

Читать на русском
Президент Латвії Раймондс Вейоніс у понеділок, 2 квітня, проголосив поправки до законів про освіту, які передбачають перехід шкіл на навчання державною мовою.

Президент Латвії Раймондс Вейоніс у понеділок, 2 квітня, проголосив поправки до законів про освіту, які передбачають перехід шкіл на навчання державною мовою.

Як інформує «Слово і Діло», про це повідомляє Delfi.

Навчання в середній школі державною мовою забезпечить рівні можливості всім молодим людям отримати якісну освіту, що і є метою держави, йдеться в повідомленні прес-служби президента.

«У дітей, як і раніше, буде можливість вивчати предмети, пов'язані з національними меншинами, їхньою ідентичністю й культурою, підтримувати своє коріння й багатогранно розвивати свою особистість», – наголосив Вейоніс.

Зазначено, що підготовлений Міністерством освіти і науки країни проект поправок передбачає проведення реформи в навчальних закладах нацменшин у 2021/2022 навчальному році, встановивши, що дошкільна освіта є білінгвальною.

Закон про освіту: Україна і Польща домовились про мову навчання нацменшинМіністри освіти України та Польщі домовилися про навчання нацменшин з урахуванням освітньої реформи.

Зокрема, в початковій школі (1-6-ті класи) навчання здійснюється за трьома моделями (при цьому 50% предметів викладаються латиською мовою), на завершальному етапі основної освіти (7-9-ті класи) 80% навчального процесу забезпечується державною мовою. У середній школі (10-12 класи) – навчання ведеться лише латиською мовою, за винятком предметів, пов'язаних із рідною мовою (рідна мова та література).

Очікується, що перехід до цього буде забезпечений поступово. У 2019/2020 навчальному році 80% навчання державною мовою в основній школі необхідно буде забезпечити лише в 7-х класах, в 2020/2021 навчальному році – в 7-х і 8-х класах, а в 2021/2022 навчальному році – вже на всьому заключному етапі основної школи. У середній школі в 2020/2021 навчальному році повністю державною мовою навчатимуться учні 10-11-х класів, через рік – усіх класів.

Раніше Сейм Латвії у третьому читанні ухвалив поправки до закону про освіту, що передбачають поступовий перехід шкіл національних меншин на навчання державною мовою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: