Міністр оборони буде цивільним: що змінює закон про нацбезпеку?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Закон про нацбезпеку, по суті, рамковий. Потрібно буде ще вносити зміни до інших законів, які стосуються сфери нацбезпеки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи закон про нацбезпеку.

«Згідно зі змінами, закон наближає українську структуру ЗСУ до НАТОвської. Зокрема, передбачено, що міністр оборони є цивільною особою, а не в погонах. Такі експерименти в нас свого часу були, коли цивільні призначалися на посаду міністра оборони. В принципі, це західна практика», – зазначив Леонов.

Він уточнив, що військові в рамках Генштабу займаються військовим плануванням, якщо потрібно – веденням бойових дій, навчанням.

«Міністр займається більше політичними питаннями. У цьому є сенс у тому плані, що в рамках Кабміну міністр лобіює виділення коштів на армію, займається стратегічними питаннями розвитку, представляє країну на міжнародній арені», – пояснив політолог.

Він звернув увагу, що на Заході міністри оборони – це не лише цивільні особи. Майже в десятці країн на цій посаді жінки, які відмінно справляються з обов'язками, незважаючи на те, що тривалий час це була чоловіча вотчина.

З цієї точки зору, ми робимо крок вперед, додав експерт.

«Передбачається змінити структуру Міноборони, відокремити Генштаб. Зараз досить часто плутають, хто за що відповідає. В чому ще сенс введення цивільної особи – це жорстке розділення відповідальності. Часто міністра оборони критикують за ситуацію в зоні бойових дій, хоча він за це відповідати не має», – підкреслив фахівець.

За його словами, більшу частину військових питань і зараз курирує Генштаб, просто тепер це закріплять законодавчо.

«Головний момент у тому, що з'явиться цивільний контроль, будуть розділені зони відповідальності Міноборони й Генштабу», – резюмував Олександр Леонов.

Українська армія переходить на стандарти НАТО поступово й документ узаконить цей процес, тому що сумісність ЗСУ з НАТО без цього буде ускладнена.

Нагадаємо, 5 квітня законопроект про нацбезпеку ухвалили в першому читанні. Раніше аналітики порталу розбирались, як голосувала Рада.

Нагадаємо, міністр оборони Степан Полторак заявив, що реформування структури Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України відбуватиметься на всіх рівнях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: