ЄС надав 1 мільярд євро: чому Україна живе в борг і що з цим робити?

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Гроші, які виділяє Євросоюз, – це макрофінансова підтримка, тобто вони підуть прямо до бюджету, до загального котла.

Про це на своїй сторінці в Facebook та в ефірі «112 Україна» повідомив заступник голови Стратегічної групи радників за підтримку реформ Павло Кухта, передає «Слово і Діло».

«Це не цільові кошти, це просто фінансування бюджету. Вони фінансують спільні витрати бюджету: пенсії, військові витрати, зарплати та інше. Також якісь закупівлі товарів і послуг державою відповідно до помісячного розпису державного бюджету», – зазначив Кухта.

За його словами, Україна бере гроші з двох причин. По-перше, ми маємо дефіцит бюджету, тобто наші витрати перевищують наші доходи.

Відповідно, якось потрібно покрити цю різницю, й ця різниця покривається за рахунок облігацій, кредитів тощо, уточнив фахівець.

«По-друге, ми маємо накопичені за 2008-2013 роки величезні борги, які ми тепер віддаємо або рефінансуємо. Тобто ми віддаємо борг. У нас, наприклад, немає грошей, щоб викласти 5 мільярдів доларів на стіл. Ми беремо якісь інші борги й віддаємо старі, тобто рефінансуємо. Якщо ми не можемо повністю розплатитися за боргами, то принаймні ми покриваємо старий борг новим, а новий будемо віддавати вже колись у майбутньому», – пояснив Кухта.

Співпраця з МВФ: скільки коштів Україна отримала за час незалежностіУкраїна почала співпрацювати з МВФ у 1994 році. Найбільше коштів було отримано в 2008-2013 роках.

На його думку, є два варіанти, як вийти із замкненого кола. По-перше, можна віддавати борги, але це реально дуже дорого.

Експерт не виключив, що поступово це можливо, але зробити це в один рік країні, яка веде війну, проблематично. Також можна досягти зростання економіки, коли економіка просто переростає борги.

«Тобто борги мають значення не лише в якійсь абсолютній сумі, а й у співвідношенні до того, скільки ми заробляємо. Якщо ми будемо заробляти вдвічі більше, то й тягар цього боргу буде вдвічі меншим для нас, тому що нам буде вдвічі легше його обслуговувати», – підкреслив фахівець.

По-третє, потрібно скорочувати дефіцит бюджету до нуля, можливо, потім робити його профіцитним, щоб віддавати борги, додав він.

За його словами, робити це потрібно за рахунок зниження поступової консолідації бюджетних витрат, їх зниження, наскільки це можливо.

Він наголосив, що це також буде поступово, оскільки ніхто не хоче урізати пенсії й зарплати.

«Ми якось поступово реформуємося, можливо, виводимо державу з якихось секторів, повністю залишаємо їх приватному сектору, тоді не потрібно витрачати гроші. Це певні структурні важкі реформи, які потрібно робити. Якщо говорити, що нам не потрібна макрофінансова допомога, нам не потрібно брати гроші, ми якось самі, то цікаво подивитися на тих, хто так говорить, чи можуть вони нізвідки взяти 1 мільярд євро й покласти його на стіл», – акцентував Кухта.

На його переконання, зараз Європарламентом було проголосоване принципове рішення щодо того, що ЄС готовий виділити ці гроші.

Раніше аналітики порталу з'ясували, скільки коштів Україна отримала від МВФ за час незалежності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: