Премії для «Нафтогазу» на $46 мільйонів: від кого чекати пояснень?

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Зарплати керівників держпідприємств, які роблять свою роботу гідно й професійно, мають бути ринковими. Це питань не викликає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Андрій Герус, оцінюючи виплату працівникам компанії «Нафтогаз» премій на $46 мільйонів після перемоги в Стокгольмському арбітражі.

«Ідеться не про те, щоб зарплати були низькими, вони дійсно мають бути ринковими. Також мають бути певні бонуси – як річні, так і за результати роботи. Однак щодо суми бонусу в цій ситуації, то тут є підстави для дискусій», – зазначив Герус.

«Зазвичай на ринку, навіть у приватному секторі, так бонуси не виплачуються. По-перше, в такій формі, по-друге, ще до того моменту, коли судове рішення остаточно виконане й отримані відповідні кошти від «Газпрому», – уточнив він.

За його словами, в приватному секторі так бонуси не структуруються й не виплачуються.

«Те, що в суспільстві йдуть дискусії, є прогнозованою реакцією. Відповідні сторони мали б розуміти й, напевно, розуміли, що це викличе таке обговорення. Це очікувана реакція на тлі цін на газ та інших підвищень», – додав експерт.

Тарифна безвихідь: що станеться з цінами на газ та чого чекати українцямЗростання тарифів, підвищення комунальних платежів, подорожчання товарів та послуг – це лише перша хвиля наслідків від зростання цін на газ. Чого чекати ще – в матеріалі політолога Олександра Радчука.

Фахівець звернув увагу на те, що глава уряду відреагував на виплату цих премій, однак це радше просто слова.

«Здебільшого це просто заява заради заяви. Після цього ніби вже питань бути не має, адже є заява. Такими заявами, як правило, намагаються компенсувати відсутність дій», – підкреслив Герус.

Енергетик пояснив, що рішення щодо премій ухвалювала наглядова рада, тому пояснень чекати варто від них.

«Чому? За що? Мають бути пояснення. Так, зарплати мають бути ринковими, бонуси – також, але чи має бути бонус у такій частині від рішення суду?», – акцентував експерт.

«До наглядової ради входили двоє іноземців і троє наших представників. Однак потім були зміни. Наразі складно сказати, наскільки члени наглядової ради переймаються цим питанням. «Нафтогаз» мав проблеми з «Газпромом» з приводу газу. Тим не менш на це наглядова рада ніяк не відреагувала. Таке враження, що її немає взагалі», – наголосив він.

Фахівець нагадав про акцію «Нафтогазу» «Прикрути», коли вся країна мала заощаджувати газ, бо «Нафтогаз» не врахував усіх ризиків, але особливої реакції наглядової ради не було.

«Це свідчить про те, що «Нафтогаз» є політичною компанією. Коли в «Нафтогазу» проблеми, вся країна його рятує. Очевидно, якщо в березні населення допомагало, то потім суспільство так чутливо реагує на подібні випадки з преміями», – додав він.

Щодо уряду, то за великого бажання він може перевірити премії, звернув увагу експерт.

«У «Нафтогазу» трохи зіпсовані відносини з прем’єром, кращі – з АП. Хоча президент не має стосунку до таких комерційних підприємств. Тим не менш «Нафтогаз» намагається знайти підтримку президента, має більш теплі відносини з АП, тоді як із прем’єром ситуація напружена. Комусь одному змінити ситуацію складно. Однак усе одно ключове – це бажання. Якщо з Данилюком було бажання вирішити ситуацію, це зробили. Аналогічно й із преміями», – резюмував Андрій Герус.

Як відомо, на початку червня Гройсман звернувся до наглядової ради НАК «Нафтогаз» із проханням переглянути рішення про нарахування високої премії правлінню компанії.

Нагадаємо, «Нафтогаз» почав стягнення мільярдного боргу з «Газпрому».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: