Українцям готують нове підвищення цін на алкоголь. Які причини цього разу?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

У Мінекономрозвитку обґрунтовують підвищення збільшенням собівартості виробників із вересня минулого року, коли відбулось останнє підвищення акцизів та мінімальних цін. А оскільки відбулося зростання витрат на виробництво, мінімальні ціни потребують коригування.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав гендиректор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

«У цьому питанні, з одного боку, є обов’язок України підняти акцизи на алкоголь до рівня ЄС, а з іншого – банальне наповнення бюджету. Можна погодитися зі зростанням собівартості українських виробників, оскільки інфляція в нашій країні за цей період становила понад 13%. Але якщо брати імпортну продукцію, то цього не сталося. Наприклад, італійське вино», – зазначив Дорошенко.

Експерт нагадав, що у вересні 2017 року курс становив 31,27 гривні за євро, а зараз – 30,77 гривні євро, тобто знизився на 2%.

Які міста в Україні відмовилися від продажу алкоголю вночіУ Чернігові, Черкасах, Ужгороді, Луцьку, Івано-Франківську та Львові вже заборонено продавати спиртне вночі. В столиці суд скасував таке рішення міськради.

Він уточнив, що інфляція в Італії минулого року становила 1,2%, тобто збільшення вартості італійського вина не відбулося.

Ба більше, за його словами, вино навіть має бути дешевшим.

«Те ж саме щодо будь-якої іншої імпортованої продукції. Крім того, пропонується через зростання витрат на виробництво збільшити мінімальні ціни на віскі, ром і джин. Однак тут виникає питання: а їх офіційно в Україні виробляють? Тому обґрунтування постанови Кабміну непереконливе», – акцентував Дорошенко.

Якщо підняття мінімальних цін хочуть пов’язати з майбутнім підвищенням акцизів, тоді необхідно побачити ставки запропонованих акцизів, підкреслив він.

«Якщо ці ставки не будуть перевищувати мінімально встановлені в країнах Європейського Союзу, то це одне. Якщо планується їх перевищити, то з цим важко погодитися», – пояснив економіст.

В ЄС та Україні майже 0% ставка на сухі вина, тому не зовсім зрозумілою є пропозиція підвищити мінімальну ціну на такі вина на 14%, до 42 гривень за 0,7 літра в скляній тарі або в тетрапаці за 1 літр.

«Не можна також погодитися з тим, що цей документ не вплине на ринок праці, як ідеться в пункті 10 проекту постанови. Ще й як впливає. Що робить ринок праці ввечері та на вихідних?», – резюмував Олексій Дорошенко.

Які міста в Україні відмовилися від продажу алкоголю вночі – на нашій інфографіці.

Як чиновники борються з незаконним продажем алкоголю, читайте в нашому матеріалі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: