Вулкан Кілауеа засипав гавайців самоцвітами

Читать на русском
Вулкан викидає в повітря зелені напівпрозорі кристали. Як з'ясували вчені, це олівін, який в чистому вигляді на Землі зустрічається рідко.

Вулкан Кілауеа, що на Гаваях, викидає в повітря зелені напівпрозорі кристали. Як з'ясували вчені, це олівін, який у чистому вигляді на Землі зустрічається рідко.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Дзеркало тижня», посилаючись на Naked science.

Як політики вирішують проблему з незаконним видобутком бурштинуСлово і Діло розбиралось, які обіцянки щодо легалізації видобутку бурштину давали українські політики.

Ці кристали – олівіни – магнезіально-залізисті силікати. Вони настільки поширені на планеті, що, за оцінками експертів, становлять 50% верхньої мантії Землі. Під час виверження магма вимиває частину океанічної кори, схожої за складом з мантією, тому темні магматичні породи нерідко набувають зеленого відтінку. Однак у чистому вигляді олівін, який ювеліри зазвичай називають перидотом, знайти важко. Ще рідше він падає з неба.

Зазвичай олівін виходить на поверхню разом із лавою, що повільно сочиться, тому й залишається закритим у породах. У цій ситуації лава викидалася настільки різко й потужно, що її частинки охолоджувалися в повітрі, дозволяючи олівіну швидко кристалізуватися окремо.

Наразі виверження триває, дослідники не можуть точно сказати, коли воно закінчиться.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про численні жертви виверження вулкана в Гватемалі.

Фуего – один із трьох чинних вулканів у Гватемалі. Він розташований за 45 км від столиці, яка має таку ж назву, як і країна. Вулкан також добре видно з острова Антигуа. Востаннє він вивергався в лютому 2017 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: