Підсумки першого саміту США-КНДР: чи вдалося Трампу щось змінити?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Варто дуже обережно ставитися до переговорного процесу, до цієї зустрічі загалом, навіть якщо заяви ми чуємо досить позитивні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи перший в історії саміт США та КНДР.

«Річ у тім, що не варто однозначно бути впевненим у тому, що заявлено. Адже ні для кого не секрет, що диктаторські режими часто не несуть відповідальності за свої слова й знаходять причини, щоб відмовитися від даних раніше обіцянок, навіть якщо ці обіцянки були зроблені в письмовому вигляді у форматі будь-яких договорів або меморандумів», – зазначив Дяденко.

Звичайно, сам факт зустрічі – це вже велике зрушення в міжнародній політиці, підкреслив він.

На думку експерта, це можна вважати перемогою Трампа, який зумів змінити ситуацію й знайти підхід, відстояти свої позиції.

За його словами, ситуація кардинально змінилася, адже Кім Чен Ин уже не погрожує всьому світу й безпосередньо сам дав згоду на переговори, згоден на розмову про ядерну програму.

Кім Чен Ин і Трамп підписали історичний документПівнічнокорейський лідер і американський президент підписали документ, який назвали історичним.

«Тобто все одно Трамп уже домігся того, що переламав ситуацію й не злякався погроз Кім Чен Ина. Навпаки, став сам погрожувати у відповідь ударами по Північній Кореї. Це в певний момент дало результат і зламало волю лідера Північної Кореї», – уточнив політолог.

Все ж це людина, яка здобула освіту на Заході, й не виключено, що вона хоче змінити свою країну, а головною передумовою до цього є ядерне роззброєння, додав експерт.

«Одна з умов, яку ставить і Трамп, і інші західні країни перед Кім Чен Ином, – ядерне роззброєння, і якщо все-таки будуть позитивні зрушення в цьому питанні, хоча б у частині контролю, Захід послабить санкції й може піти якийсь торговий обмін із КНДР. Економічна блокада в принципі може бути знята», – пояснив він.

Проте слово ще за Китаєм, нагадав фахівець.

«Не можна забувати цього гравця. Китай також має свій інтерес на карті світу. Не виключено, що побажання Китаю виконуватимуться Кім Чен Ином, оскільки Північна Корея максимально залежить від Китаю», – резюмував Михайло Дяденко.

Як повідомлялося, близько 50 хвилин лідери США та КНДР розмовляли віч-на-віч.

За підсумками саміту Кім Чен Ин заявив, що світ чекають великі зміни, й запросив Трампа до Пхеньяна.

Своєю чергою Трамп також висловив готовність зустрітися з Кім Чен Ином і повідомив про підписання сторонами «важливого документа».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: