Зустріч із Путіним: що хвилює Трампа та про що зможуть домовитися

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Якщо зустріч відбудеться, то ключовими темами будуть, скоріш за все, Сирія, Іран та Ізраїль, тобто ситуація на Близькому Сході, що дуже хвилює Ізраїль, а це ключовий партнер США. Тому Трамп говоритиме про це.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи ймовірні переговори Дональда Трампа з Володимиром Путіним.

«Питання Близького Сходу перекроює світовий енергетичний ринок, тому ключовою точкою є Близький Схід. Там можливі домовленості між США та РФ. Ця зустріч може перетворитися на певну перемогу для обох сторін», – зазначив Бортник.

Другою важливою темою буде Північна Корея, припустив він.

«Є питання щодо діалогу РФ і Північної Кореї, причому як прямого, йдеться про зустріч Лаврова з керівництвом Північної Кореї, так і непрямого – зустрічі Асада з північнокорейським лідером», – уточнив політолог.

Клуб любителів Кремля: як Європа готується до зближення з ПутінимДедалі більше європейських країн вважають за можливе скасування санкцій щодо Росії. Чому вони змінюють тренд та як це позначиться на відносинах з Україною, розмірковував політолог Олександр Радчук.

По-третє, на порядку денному питання «Північного потоку-2», додав він.

За його словами, потрібні домовленості про ціну на енергоносії в світі, конкуренцію на європейському ринку.

Питання України поки що для обох лідерів не є першорядним, констатував експерт.

«Скоріш за все, і Трамп, і Путін розглядають питання України поки як безперспективне, яке неможливо найближчим часом вирішити. Але про якісь правила гри, стабілізацію говорити можуть», – підкреслив Бортник.

При цьому не варто вважати, що надання зброї від США Україні якимось чином змінить порядок денний, наголосив він.

«РФ не вважає це питання серйозним. Незважаючи на всі заяви, це лише номінально. РФ реагує, просто щоб реагувати. Зброю від США для України російська сторона не сприймає як реальну небезпеку», – пояснив політолог.

На його думку, під час переговорів щодо України домовленостей не буде.

«Щодо Кореї та Близького Сходу можливі домовленості, але буде дуже важко їх виконати. Всередині американського та російського істеблішменту достатньо яструбів, які бажають ескалації геополітичного конфлікту та збільшення ролі силовиків, збільшення фінансування ВПК країн», – резюмував Руслан Бортник.

Раніше повідомлялося, що в Білому домі йде підготовка до зустрічі президента США Дональда Трампа з керівництвом РФ.

Через тиждень ЗМІ повідомили, що Путін попросив канцлера Австрії Себастьяна Курца допомогти організувати влітку зустріч із Трампом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: