«КримНаш»: якою ідеєю живе РФ і чому мало шансів повернути півострів?

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

РФ не вистачає землі, простору, потрібно загарбувати чужі землі, це засіло глибоко в ментальності російського суспільства.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, оцінюючи заяву керівництва РФ про те, що умов, за яких Росія повернула б Крим Україні, не існує.

«У РФ поставили мету не збільшити добробут населення, забезпечити процвітання Росії, а збирати« російські землі». Це їхня ідея, якою вони живуть, задля якої вони розвиваються і яку втілюють. Коли російська імперія перестає прирощувати собі землі, починається процес дезінтеграції. Тому «КримНаш» об’єднав, мобілізував росіян на нові експансіоністські звершення», – зазначив Перепелиця.

Він підкреслив, що за чотири роки населення переконалося в правильності свого шляху, в правоті свого єдиновірного лідера Путіна.

Переважна більшість кримчан задоволені, особливо ті, хто отримує зарплату з держбюджету, додав експерт.

«Тому навіть якщо зараз проводити референдум, то кримчани проголосують за перебування Криму в складі Росії, тим більше важко повірити, що з РФ туди приїхали мільйон переселенців. Кілька тисяч – так. Сенс усе одно в тому, що демографічна ситуація там уже кардинально змінилась», – уточнив він.

Єдиний народ, який підтримував і до цього часу підтримує повернення Криму до складу України, – це кримські татари.

Однак РФ влаштувала їм справжній геноцид, констатував Перепелиця.

«Кримські татари постійно зазнають тортур, катувань, обшуків, затримань. Тому в Криму навіть немає чинника, який би ізсередини міг сприяти поверненню», – пояснив фахівець.

При цьому РФ збудувала так званий Кримський міст, сполучення з материковою Росією значно покращилося, що посилить приток росіян до Криму, додав він.

«Як приєднувати кримське населення, яке вже не буде кримським, із російським громадянством при цьому? Лише один вихід – те, що Сталін запроваджував. Чи піде на таке Україна?», – наголосив експерт.

На його думку, навіть за умови гіпотетичного приєднання ми отримаємо ворожу територію.

«При цьому більш ніж 30 тисяч військових, посилені структури ФСБ, які ведуть тотальне переслідування всіх, хто скаже навіть слово українською мовою. На тлі цього триває ще й масова шовінізація», – акцентував Перепелиця.

За його словами, все це змінює світогляд, особливо молоді, яка призивається до Збройних сил.

«Тобто ми отримаємо населення вже з іншим світоглядом, якщо навіть буде така гіпотетична умова. З іншого боку, хіба українська влада сильно переживає за те, що віддала Крим? Інша річ, що офіційно вони не можуть відмовитися від Криму, оскільки це політична смерть», – уточнив експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Він зазначив, що в нас навіть чіткої стратегії досі немає. Працює Міністерство з питань окупованих територій, але воно майже не займається Кримом.

«Чи в нас є хоча б формат переговорів щодо повернення Криму? Крим виключили з Мінських угод. Це було зроблено цілеспрямовано. Ані державних структур, ані стратегії повернення Криму, ані державної політики щодо повернення півострова немає. Єдине, що є, – це волонтери, які займаються переселенцями», – резюмував Григорій Перепелиця.

За даними порталу, 30 вересня 2015 року президент України Петро Порошенко заявив, що Крим у недалекому майбутньому буде українським.

Раніше «Слово і Діло» відстежило динаміку змін у міграції населення з окупованих територій України минулого місяця.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: