Що вигадають із голосуванням за Антикорупційний суд?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Якщо депутати не проголосують за Антикорупційний суд, доведеться розпустити Раду, а з огляду на заяву Гройсмана, перспектив прем'єрства в нього не буде і йому потрібно буде проводити реальну політичну гру, а не кулуарну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи перспективи голосування за закон про Антикорупційний суд.

«Якщо все-таки депутати не проголосують і буде сценарій розпуску Ради, це загрожує серйозними наслідками. Наприклад, припиненням фінансування МВФ. Порошенко, скоріш за все, піде на те, щоб організувати Раду, можливо, буде голосування не з усіма правками, а якийсь компромісний варіант, але водночас такий, який влаштує МВФ і партнерів», – зазначив Петренко.

Антикорупційний суд: як обіцяють голосувати нардепиВерховна Рада цього тижня може нарешті ухвалити рішення про створення Вищого антикорупційного суду.

Без схвалення МВФ голосування за законопроект саме по собі, звичайно, може відбутися, але потім усе одно потрібно буде викручуватися, продовжив політолог.

На його думку, в АП дійсно бояться створення незалежного Антикорупційного суду.

Можливо, суд навіть буде небезпечний не стільки для самого президента, скільки для його оточення, додав він.

«Ну а далі це може вже розкручуватися. Тому не виключено, що на самого Порошенка тисне його внутрішнє оточення, розуміючи, що поки він буде цікавим Заходу, в нього буде імунітет, а ось близькі до нього люди, які беруть участь у різних схемах, опиняться під прицілом», – підкреслив експерт.

Якщо депутати не проголосують, може бути розіграний варіант, що це поганий парламент, який не захотів голосувати, а в АП зробили все, що могли.

Політолог уточнив, що це лише один із варіантів, оскільки в АП напевно також відчувають серйозний тиск Заходу.

«Є все ж таки розуміння того, що це ключове питання для них, оскільки боротьба з корупцією – це вже хвороба в Україні», – пояснив він.

Найбільш реальним є варіант, що за документ проголосують, але максимально намагатимуться відкласти його в часі, припустив експерт.

Тобто після голосування просто намагатимуться затягувати створення суду, знаходити якісь суперечливі моменти, наголосив політолог.

«Можливо, можна буде зіграти щось із ВККС. Адже вони паралельно також займатимуться відбором суддів, а до них також накопичилося багато питань. Є моменти, з якими можна буде гратися вже навіть після голосування. Ніхто ж не забороняє потім переглянути потрібні норми закону в разі крайньої необхідності», – резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, 4 червня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв подати у відставку, якщо не буде створений Антикорупційний суд.

Відзначимо, голосування за закон має відбутися сьогодні, 6 червня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: