Відставка Данилюка: чи буде сварка із Заходом та які наслідки для економіки

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

ВР, звичайно, може не ухвалити пропозицію, теоретично ще є шанс уникнути його відставки, хоча за таких обставин, скоріш за все, його приберуть і почнеться «велика бійка», тому що в нас уже багато в. о.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, оцінюючи ситуацію з відставкою міністра фінансів і наслідки для економіки.

«Підпис в. о. міжнародних партнерів, кредиторів, МВФ не дуже влаштує. Хоча, коли в нас тривалий час не було голови НБУ й стояв підпис Смолія, то це було негативно, але не критично. Однак у випадку з Мінфіном іноземні кредитори в особі МВФ, Світового банку, ЄС, звичайно, будуть з великою недовірою ставитися до будь-яких пропозицій України щодо співпраці», – зазначив Найман.

На його думку, де-факто це призведе до переходу України до закритого формату, який передбачає відкат від пропозицій Заходу щодо антикорупційної реформи.

Експерт застеріг, що це супроводжуватиметься припиненням будь-якого кредитування з боку Заходу.

«У відповідь на це Україна почне посилювати монетарну політику у вигляді процентних ставок НБУ, ОВДП. Це призведе до погіршення ситуації в економіці. Гроші стануть дорогими, йтимуть до бюджету, а не на розвиток економіки. У відповідь на це посилюватиметься податковий і митний тиск», – пояснив економіст.

Те, що зараз відбувається, нагадує 2012 рік, який переходить у 2013-й. Тоді Україна також остаточно посварилась із Заходом із подальшим Майданом. Зараз може статися щось дуже схоже.

Він не виключив, що в разі, якщо влада почне проводити жорстку фіскальну та монетарну політику, до виборів Україна може не дожити.

На його думку, в нас може бути черговий передвиборчий Майдан.

«Можливо, звичайно, влада відчуває якусь силу в своїй позиції. Тоді вони знайдуть прийнятного для Заходу нового міністра фінансів і пояснять свою позицію щодо Данилюка», – підкреслив Найман.

За його словами, поки це все виглядає так, що в поточній ситуації недобору доходів до бюджету влада має бажання продовжувати нарощувати витрати.

Топ-10 обіцянок міністра фінансів Олександра ДанилюкаДанилюк виконав 31 відсоток обіцянок на посаді міністра фінансів України. Але йому би здалося втілити в життя ще стільки ж з того, що він встиг наобіцяти проти того, що виконав.

«Данилюк чітко висловив позицію: є недобір доходів через низку помилок НБУ та уряду. Значить, неминучим є секвестр витрат. Значить, хтось близький до бюджетної годівниці не отримає конкретні мільярди гривень», – додав експерт.

У відповідь на це й прибрали Данилюка, оскільки якщо його прибирають, то секвестру бюджету не буде, наголосив фахівець.

«Отже, наповнювати бюджет будуть емісією. За друкуванням гривні піде девальвація. Далі НБУ підніме процентну ставку. Замість припливу інвестицій ми отримаємо стагнацію економіки за високої інфляції та нульових темпів зростання економіки», – резюмував Ерік Найман.

Топ-10 обіцянок фінансів Олександра Данилюка – за посиланням.

Раніше ми писали, як відреагували соцмережі на подання Гройсмана до Ради про звільнення Данилюка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: