Голосування за Антикорупційний суд: що як провал та розпуск Ради?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Якщо документ не проголосують, то президент займатиме позицію, що винна у всьому Рада, яка не підтримала поправки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи перспективи голосування за закон про Антикорупційний суд.

«Якщо голосування не вдасться, то, скоріш за все, в АП апелюватимуть до того, що частина політикуму боялася, опозиція розповідатиме, що це президент подав такий законопроект і не організував достатньої кількості голосів», – зазначив Петренко.

Буде, образно кажучи, пінг-понг між опозицією й владою, який у підсумку призведе до розпуску парламенту, додав експерт.

«Таким чином, Порошенко спробує виправитися перед Заходом, апелюючи до того, що ми зараз проведемо перевибори й із новим парламентом ухвалимо законопроект», – уточнив політолог.

Однак, на його думку, це ризикований варіант.

Йдеться про підтримку Заходом самого президента та небезпеку зменшення впливу Порошенка в парламенті в зв'язку з виборами, констатував Петренко.

«З одного боку, в нас проводилися вибори всупереч усьому. Схема налагоджена. Президенту є на кого спиратися, наприклад, на мажоритарників, і вже про це говорилося. З іншого боку, це все буде непросто реалізувати», – підкреслив експерт.

Тимошенко також активно працює з мажоритарниками й обіцяє їм «золоті гори», звернув увагу політолог.

«Також і НФ буде всіляко грати проти перевиборів, тому що їм це невигідно. Якщо БПП і може собі забезпечити більш-менш нормальне представництво, можливо, навіть бути тією партією, навколо якої створюватимуть коаліцію, то в НФ шансів мало, та й взагалі до парламенту можуть зайти п'ять-шість політичних сил, тому домовлятися буде вкрай складно», – пояснив він.

За його словами, для президента є можливість зіграти на питанні автокефалії.

«Різні дані показують, звичайно, що якщо президент це зробить, це додасть йому приріст рейтингів. Знову ж таки, це лише трохи додасть рейтингів, але не зробить Порошенка єдиним лідером», – наголосив політолог.

«Тому це рівняння з багатьма невідомими й варіант із розпуском – крайня міра», – резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, 4 червня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв подати у відставку, якщо не буде створений Антикорупційний суд.

Місяцем раніше, 5 травня 2018 року, президент України Петро Порошенко запевнив, що Антикорупційний суд буде створений у першій половині 2018 року.

Голосування за закон має відбутися в четвер, 6 червня.

Також «Слово і Діло» писало, як обіцяють голосувати за документ депутати.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: