Стало відомо, хто лідирує на виборах у Словенії

Читать на русском
Словенська демократична партія (SDS) колишнього прем'єра країни Янеза Янши лідирує за підсумками дострокових парламентських виборів, які пройшли в неділю.

Словенська демократична партія (SDS) колишнього прем'єра країни Янеза Янши лідирує за підсумками дострокових парламентських виборів, які пройшли в неділю.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на перші дані державної виборчої комісії.

За підсумками обробки трохи більше 12% бюлетенів, SDS набирає 26,8% голосів. На другому місці йде рух мера міста Камнік Мар'яна Шареца (LMS), який раніше ніколи не балотував в парламент, у нього 11,6% голосів.

Третє місце займають соціал-демократи, які є членом правлячої коаліції. Партія сучасного центру (SMC) Миро Церар, який до березня займав пост прем'єра, але подав у відставку, йде на четвертому місці.

SDS вважалася фаворитом парламентських виборів згідно з результатами опитувань громадської думки. Вони показували, що партія набере не менше 24% голосів. Однак цього недостатньо для формування уряду і партія шукатиме партнерів для коаліції.

Як зауважує Reuters, жорстка позиція SDS щодо мігрантів означає, що у неї немає потенційних партнерів по коаліції. Лідер партії вже визнав, що будь-які переговори з потенційними партерами будуть важкими.

Приводом для проведення дострокових парламентських виборів в Словенії стала відставка прем'єра країни Міро Церара, яка сталася в середині березня. Тоді Церар заявив про відставку через кілька годин, після того як Верховний суд країни скасував результати референдуму, який пройшов у вересні 2017 року. За підсумками референдуму був затверджений проект по фінансуванню залізниці Копер - Дівача. За словами словенського прем'єра, рішення суду стало останньою краплею, яка переповнило чашу терпіння уряду.

Янез Янша був прем'єром Словенії двічі - з 2004 року по 2008 роки і з 2012 року по 2013 роки. У 2013 році він був зміщений з поста прем'єр і засуджений в позбавлення волі за звинуваченням у корупції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: