ГПУ проти ДБР: розслідування справ топ-чиновників та «кишенькові прокурори»

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Навіть, коли буде створено ДБР – це не означає, що на них автоматично скинуть всі провадження щодо найвищих категорій чиновників, які зараз з невідомих причин «зависли» в повітрі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи ситуацію з розслідуванням справ топ-чиновників у зв'язку з появою ГБР і оновлення прокуратури.

«Законом визначено, що всі провадження, які зараз розслідуються, в тому числі, які навіть з якихось причин лежать на полиці – будуть вести ті органи, які їх розпочали. Не буде такого, що навіть, якщо ДБР почне роботу з 1 вересня – їм відразу передадуть провадження. ГПУ, слідчі прокуратури, якщо розпочали – то повинні завершити розслідування. Так само, податкова, поліція чи СБУ», - говорить експерт.

Щодо оновлення прокуратури, то за великим рахунком, аби дійсно уникнути обрання кишенькових прокурорів потрібно було взагалі провести реформу прокуратури.

«Зараз пішли таким чином, що є певні зміни звісно, але так як обіцялось Генпрокурором, що цей орган реформують, не залишиться каменя на камені, то очевидно, що таким шляхом ніхто не пішов. Почали з того, що прийдуть нові люди, але й це потенційно. Зараз відбувається тільки навчання на посади в прокуратури, але це місцеві прокуратури», - розповідає Банчук.

Він уточнив, що протягом року триває підготовка й лише на початку наступного року їх зможуть призначити на посади.

«Тут потрібно розуміти, що таке 300 людей, які будуть призначені через рік в орган, де працює не менше 11 тисяч людей. Навряд чи це можна назвати великим оновленням», - наголосив експерт.

На його погляд, єдиний варіант оновлення – обирати нових людей через конкурси.

«Можливості такі є. Потрібні прозорі конкурсні процедури, але цього поки що з невідомих причин не відбувається в прокуратурі», - констатував Олександр Банчук.

Нагадаємо, у листопаді минулого року, Президент України Петро Порошенко підписав указ про призначення Романа Труби директором Держбюро розслідувань.

За даними порталу, 20 грудня 2017 року голова Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що у вересні 2018 року будуть відкриті перші кримінальні провадження.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: