Як формують ДБР та чи буде конкуренція з НАБУ?

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Оголошені конкурси на різні посади. Є центральний апарат, підрозділи. Фактично є три комісії, які працюють.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи запуск та формування ДБР.

«Діють внутрішні комісії. Комісія перша та друга, яка відбирає рядових працівників, але на різні посади в центральний апарат та регіональні підрозділи. Також є зовнішня комісія, яка обирала керівництво ДБР та оголосила конкурс на 27 посад», - уточнив експерт.

За його словами, заявлено запуск з 1 вересня, але навіть по всі процедурах, враховуючи відбір працівників – це дуже оптимістично.

Він припустив, що ДБР запустять у жовтні, якщо все буде нормально проходити з конкурсами.

«Зараз подаються кандидати. Прийняті рішення, хто допущений, критерії, тому що має бути юридичний стаж та досвід на керівних посадах. Вже почалось перше тестування. Це перший крок на предмет законодавства. Далі – перевірка на поліграфі, співбесіда та спецперевірка», - говорить Банчук.

Експерт додав, що кандидатів на посади багато, тому вони проходять партіями.

«Таким чином проходить поступово формування ДБР. Це все час»,- зауважив він.

Щодо можливої конкуренції з НАБУ, як пояснив спеціаліст, законом передбачено, що вони розслідують злочини усіх правоохоронців, в тому числі ті, які будуть вчиняти детективи НАБУ.

«Однак, йдеться не про корупційні злочини. Якщо наприклад, йдеться про звичайно загально-кримінальні злочини чи зловживання під час розслідування детективами НАБУ. Це якраз буде підслідність ДБР, тому в певній частині буде конкуренція», - пояснює експерт.

«Однак, чітко визначено, якщо йдеться про корупцію корупційні злочини інших службовців – це виключно компетенція НАБУ.

«В такому випадку, ДБР не повинне втручатися. Просто, якщо буде підозра, що детективи НАБУ вчиняють самі злочини – це якраз компетенція ДБР», - констатував Олександр Банчук.

Нагадаємо, 20 грудня 2017 року голова Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що у вересні 2018 року будуть відкриті перші кримінальні провадження.

Прогнозовано остаточний відбір на всі посади відбудеться в липні. ДБР складатиметься з центрального апарату та 7 територіальних управлінь, де працюватимуть 1500 осіб.

Як повідомлялось, на утримання Державного бюро розслідувань у січні-березні 2018 року витратили 1 мільйон 504 тисячі 273,35 гривні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: