Спецоперація СБУ з «воскресінням» Бабченка: чи доцільно та в чому ризик?

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Перш ніж вживати якісь кроки, потрібно продумувати кожен крок та наслідки, які б’ють не просто по іміджу України, а по іміджу України на міжнародній арені.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Мусієнко, оцінюючи спецоперацію СБУ щодо журналіста Аркадія Бабченка.

«Зараз Важливо, щоб імідж України зберігався позитивним, на противагу дот РФ, яка зараз має негативне сприйняття. А відтак, розкручувати ситуацію до такої точки, коли офіційні представники влади України звинувачують РФ, а після цього виявляється, що журналіст живий – не зовсім доречно. При тому ж, що ще потрібно надати докази», - говорить Мусієнко.

Поки що така ситуація виглядає так, що два громадянина України хотіли вбити громадянина РФ на території України, звернув увагу політолог.

«Зараз СБУ, інші правоохоронні органи, повинні надати дійсно процесуальні, фахові підтвердження того, що було замовлення з РФ, що відбувалась оплата. Це все має бути донесено міжнародним партнерам, щоб ми не виглядали недолуго», - наголосив експерт.

На його переконання, лише так СБУ постане в очах Заходу в більш якісному позитивному вигляді.

«Я поки живий»: в мережі обговорюють «воскресіння» журналіста БабченкаАркадій Бабченко живий. Його вчорашнє вбивство виявилося спланованою спецоперацією Служби безпеки України.

«В суді має бути доведена вина, встановлено зв'язок цих людей з російськими спецслужбами. Це має бути пріоритетом. Щоб це не залишилось для внутрішнього піару діючої влади, генпрокурора, президента та інших», - підкреслив Мусієнко.

Він додав, що важливо далі відстежувати цю справу, як будуть надані докази про причетність російських силовиків та як будуть проходити судові процеси.

«Для нас зараз важливо не зіпсувати імідж в очах Заходу. Довести, що це була вимушена міра, що інакшого вибору не було. Хоча могли б знайти й інші шляхи, бо це вже крайня стадія», - вважає політолог.

За його словами, такі методи в принципі використовуються представниками спецслужб, щоб вийти на замовника, бо бувають справи, коли кілер не відразу отримує всю суму.

«Якщо кілер виходить на угоду зі слідством, його ведуть та вже в момент отримання коштів виходять на замовника. Але це може бути, коли ситуація стосується бізнесменів, наприклад, якогось регіонального рівня. Тобто, людей мало відомих, коли не буде розголосу», - аргументує він.

В даному випадку, мова про російського опозиційного журналіста, про якого написали всі світові ЗМІ, українські ЗМІ, майже добу говорили у всіх медіа. А після цього, заявили що це інсценування, додав експерт.

«Будь-який крок має бути оцінюватись на доцільність, наслідки та сприйняття західними партнерами. Західні партнери цього вже не зрозуміли. Був негатив. Надалі варто думати, що кроки мають бути не заради піару перед виборами, а заради держави, бо зараз це б’є по всій державі», - резюмував Олександр Мусієнко.

Додамо, в МЗС Литви негативно відреагували на спецоперацію. ОБСЄ також розкритикували інсценування вбивства журналіста.

«Слово і Діло» розбиралося, як на «воскресіння» журналіста відреагували в соціальних мережах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: