Чому уряд вкотре вирішив відтермінувати підвищення цін на газ?

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Цілком очікувано, що постанову щодо підвищення цін на газ, яка була чинна до 31 травня продовжили ще на кілька місяців.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Андрій Герус, оцінюючи ситуацію із закінченням терміну дії постанови щодо підвищення цін на газ та відтермінування зростання до серпня.

«Так, дійсно є питання МВФ, але справа у тому, що саме по собі підвищення цін на газ не дає траншу від МВФ. Україна може отримати кредит МВФ при виконанні декількох умов при тому, що критичною умовою є не ціни на газ, а створення Антикорупційного суду», - констатував Герус.

«Якщо Антикорупційний суд не створений – це автоматично означає, що траншу ми не отримаємо від кредиторів, абсолютно незалежно від того, будуть у нас підвищені ціни на газ чи ні», - пояснив він.

Тому, зважаючи на це ціни на газ не підвищують, зауважив він.

Ціна на газ для населення: чи буде подорожчання в 2018 роціСлово і Діло розбиралось, як може зрости ціна на газ для українців, а також, що коїться з тарифами на тепло в областях.

«З політичної точки зору, у такій ситуації для прем’єра взагалі немає ніякого сенсу піднімати ціни на газ. Звичайно цього він робити й не буде», - додав Герус.

Енергетик уточнив, що поки що взагалі не має ніякої дати можливого підвищення цін на газ для населення.

Більше того, будь-яка зміна ціни на газ можлива лише після того, як буде вирішене питання з Антикорупційним судом, аргументував він.

Експерт пояснив, що допоки питання щодо суду не вирішене – все інше немає сенсу.

«По питанню цін на газ МВФ готовий дискутувати, шукати компроміси, виходити на якісь позиції. Це питання не є таким критичним для них, як Антикорупційний суд. Саме по собі це питання не буде розглядатись окремо від інших. Тут немає якоїсь дати, коли ціна на газ буде підвищуватись. Тим більше, всі чудово розуміють – скоро вибори. Це питання не зовсім вигідне владі з політичної точки зору», - проаналізував Андрій Герус.

За даними «Слова і Діла», в 2017 році прем’єр заявив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

Детальніше про тарифну політику – в матеріалі «Ціна на газ для населення. Чи буде подорожчання в 2018 році».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: