Трагедія рейсу МН17: чи визнають в Кремлі провину?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

На жаль, навіть з огляду на останні результати розслідування і позицію Нідерландів з Австралією, ЄС і НАТО - все одно це залишається певною точкою кипіння країн Заходу, але не точкою неповернення для РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи результати розслідування, згідно з якими,«Бук» який збив МН17 належав Росії, а також заяву Австралії та Нідерландів, які назвали РФ винною.

«Зараз вже озвучений офіційний висновок розслідування, і в принципі всім політикам Заходу доведеться звертати на це увагу. Далі? Далі буде розслідування щодо конкретних осіб, які причетні до теракту», - підкреслив Леонов.

Якщо звернути увагу на попередні розслідування - то це не просто громадяни РФ, а кадрові військові, акцентував він.

Головною інтригою буде - чи дасть РФ можливість допитати цих людей. Якщо РФ буде перешкоджати - це ще раз підштовхне до думки про те, що до трагедії причетні особи, які перебувають в Кремлі.

На його погляд, на жаль процес буде тривалим і поки не буде судового рішення, РФ буде заперечувати очевидне.

«Та й після рішення суду, РФ швидше за все не визнає його. Але тоді вже включаться інші механізми. Родичі і ряд країн вирішуватимуть питання через міжнародні судові інстанції. РФ вже нікуди буде подітися, доведеться якось реагувати», - припускає політолог.

На даний момент, на його думку, однозначно, що наприклад, для Австралії, Нідерландів питання продовження співпраці з російськими компаніями більше не актуальне.

«Питання переходить в морально-етичну площину. Для цих же компаній це буде мати наслідки», - вважає Леонов.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що амністії для винних у загибелі пасажирів «Боїнга» не будеСказано 13 лютого 2015 р.Статус обіцянки: Архів

Тут в принципі достатньо важливо і Україні активно подавати інформацію про те, які західні компанії йдуть на порушення санкцій, співпрацю з РФ, зазначив він.

Крім того, є ще один важливий момент, зокрема судячи з інформації американських ЗМІ, американська розвідка знала про причетність РФ до трагедії МН17 буквально через добу-дві.

«Можливо, те, що Путін раніше заявляв, що американська розвідка ніколи не розкриє трагедію, стосувалося адміністрації Обами, яка побоїться видавати всю інформацію», - припустив експерт.

Варто згадати історію. Теракт над Локербі, чи Корейський Боїнг, який був збитий СРСР. Зараз поведінкова лінія РФ така ж - поки не будуть всі докази, будуть відмовлятися до останнього.

«Очевидно, що Путін навряд чи визнає російську провину, адже це його персональна відповідальність. Більш того, він головнокомандувач, літак збили російські війська, Бук, взагалі не мав опинитися в зоні конфлікту. Такого роду зброя взагалі не надається навіть в порядку якоїсь допомоги», - каже політолог.

«На жаль, Путін буде опиратися до останнього, оскільки розуміє, що визнати провину РФ - визнати свою особисту відповідальність за злочин», - резюмував Олександр Леонов.

Нагадаємо, Петро Порошенко пообіцяв, що на винних у знищенні малазійського пасажирського літака «Боїнг» на Донбасі не буде поширюватися амністія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: