Як зміняться ціни на продукти та що подорожчає до кінця року?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Зростання вартості продуктів продовжиться й наступного року. Зараз головні фактори впливу на споживчу інфляцію вже можна передбачити, що дає можливість зробити прогноз щодо продуктів до кінця року.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав гендиректор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

За словами експерта, головним фактором, який впливає на ціноутворення на продукти та товари цього року, є курс гривні.

«Початок року стартував із курсу 29, який поступово знизився до 26 гривень за долар. Це суттєво вплинуло на темпи зростання інфляції, перш за все продуктової. І хоча овочі борщового набору в січні встановили рекорди подорожчання, потім вони повернулися до попередніх позицій. Стабільність курсу протягом двох місяців призвела до можливості планування виробниками, імпортерами та постачальниками, що позитивно позначилося на ціноутворенні», – зазначив Дорошенко.

Індекс сала. Як змінювалася ціна на продуктІсторичний мінімум вартості сала за останні чотири роки був зафіксований нашими аналітиками в червні 2014 року, коли за кілограм сала давали 23,88 грн. Відтоді воно лише зростало в ціні.

За його словами, попри погіршення торгового сальдо України та ризик відмови МВФ у наданні траншу, до кінця року запасу міцності НБУ вистачить.

Серед продуктів, вартість яких поступово зростатиме, будуть не лише соціальні, як усі види м’яса, окрім сала, недорогі сорти хліба, вершкове масло, додав він.

«До них слід додати ще й яблука, всі види фруктів та ягоди», – уточнив експерт.

«Вирощування ягід у країні стає популярним бізнесом саме через високу рентабельність експорту. Ягода постачається як у свіжому вигляді, так і в замороженому. Тому незважаючи на те, що полуниця зараз уже коштує дешевше, ніж минулого року, слід очікувати середньої ціни за рік, вищої, ніж у 2017-му», – підкреслив Дорошенко.

Крім того, за його словами, другий фактор, який дозволяє впевненіше говорити про цінову стабільність, – це наміри уряду не підвищувати розмір мінімальної заробітної плати.

«Невідомо, на скільки відклали ухвалення рішення, але цього точно не відбудеться до вересня», – припустив економіст.

При цьому, на його думку, на осінь залишалися погані прогнози через вплив майбутніх виборів президента та парламенту.

«Це традиційно супроводжується значними соціальними виплатами, що дає покращення на досить короткий період часу. Після чого купівельна спроможність українців повертається до попереднього рівня або навіть погіршується. Але оскільки ми є свідками дедалі більшого розколу виконавчої влади на пропрезидентську та пропрем’єрську, то це стане запобіжником такого розвитку ситуації», – пояснив Дорошенко.

Стабільності додає мобільність імпортерів, які за короткий час можуть завезти в Україну продукти, що на внутрішньому ринку досить часто є дорожчими, ніж за кордоном, звернув увагу експерт.

«Заливаючи за комір вітчизняним виробникам, вони дають зрозуміти, що зростання собівартості або банальне бажання заробити не є причиною для підвищення ціни. Таким чином, посилюється конкуренція», – підкреслив економіст.

Оскільки ціна на овочі вже вийшла на європейський рівень, то стає вигідно будувати для них сховища, додав він.

«І перше, і друге зробить коливання вартості значно меншим. Апофеозом цього за декілька років стане повна відмова людей від власних льохів, окрім тих, хто має власний город», – наголосив фахівець.

На його переконання, попри великий врожай агропродукції, на ціни це мало впливатиме.

Україна стала ввозити більше російської нафти, а до Європи – постачати агропродукціїЗ ким ми стали активніше торгувати та як змінилася структура експорту-імпорту в 2016-2017 роках, дізнавались аналітики «Слова і Діла».

«Цього року Україна може зібрати на 20% більше яблук, інших фруктів та ягід, ніж минулого, оскільки погодний фактор цьому сприяє. Але ми також поставимо чергові рекорди з експорту цієї продукції перш за все до країн Європи», – констатував експерт.

За його словами, ціни на продукти зростатимуть і в 2019 році, але причинами будуть різниця в оподаткуванні й мала продуктивність в агросекторі та харчовій промисловості.

«Обладнання, яке морально застаріває за декілька років, низьке впровадження сучасних технологій, велика вартість залучення грошей, відсутність іноземних приватних інвестицій, корупційні ризики та ризики, пов’язані з війною, роблять українську продукцію надто дорогою», – зазначив економіст.

«Тому в 2019 році ми знову бачитимемо зростання ціни більшості продуктів більше за інфляцію. Якщо ПДВ на продукти уряд не знизить до європейського рівня, то більшість продуктів в Україні коштуватиме на 11% дорожче, ніж у Польщі», – резюмував Олексій Дорошенко.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, що Україна стала ввозити більше російської нафти, а до Європи – постачати агропродукції.

Чи залежить зростання цін на продукти від подорожчання палива – на нашій інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: