4200 гривень – не межа: чи чекати українцям підвищення мінімалки?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Перетягування каната між президентом і прем'єром щодо питання підвищення мінімалки для населення відбувається вже давно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, фінансовий експерт Андрій Блінов, оцінюючи заяву президента про підвищення мінімальної зарплати до 4200 гривень до кінця року.

«Гройсман свого часу зробив однією з основних фішок підвищення до рівня 3200 гривень, а потім про подальше підвищення зарплати почав говорити президент», – зазначив Блінов.

Ще минулого року називалася цифра 4100-4200 гривень, уточнив він.

«Після отримання безвізу це стало таким собі моментом перетягування каната у владі. Грубо кажучи, хто буде удостоєний права заявити про чергове покращення й підвищення зарплати», – додав експерт.

Іноді навіть складається враження, що на засіданні Кабміну кидають жереб, хто повідомить про якісь нові перспективи та чергове покращення.

За підсумками першого кварталу Кабмін відмовився підвищувати мінімалку, нагадав економіст.

На його думку, це символічний крок, оскільки бюджет недовиконаний за підсумками першого кварталу.

«У тому, що до кінця року мінімалка зросте щонайменше до 4000 тисяч, немає жодних сумнівів. У нас починається передвиборча кампанія й, звичайно, вся влада йтиме на це підвищення. Тим більше планка 4200 гривень була вже заявлена. Може, якщо підвищать просто до 4 тисяч гривень, це буде сприйнято як недовиконання обіцянок. Тому вже можна готуватися до того, що 4200 – мінімум», – пояснив фінансист.

Звичайно, будуть такі політики, які й про п'ять тисяч почнуть говорити, підкреслив експерт.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності?«Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінювався середній рівень зарплати в Україні від початку незалежності.

«Підвищення відбуватиметься на тлі досить високої інфляції. Ми бачимо, що відбувається з газом – ціни зростають для промисловості. Це потрапляє в ціни товарів. Зростає нафта. Відповідно, дорожчатиме бензин у весняно-літній період. Все це складатиметься в ціни товарів. Також заробітна плата здіснює недооцінений вплив на інфляцію в країні», – резюмував Андрій Блінов.

Додамо, президент Петро Порошенко заявляє, що зростання мінімальної зарплати до 4200 гривень у другому кварталі цього року не є межею.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: