Чому в Україні дорожчають товари й послуги та з чим це пов’язано?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

У перші чотири місяці цього року ціни на промислові товари зросли на 6,5%, споживчі товари – на 4,5%. В бюджеті заклали інфляцію в межах 9 відсотків. Цей прогноз уже зараз виглядає абсолютно нереальним.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«У нас ціни на товари зростають швидше, ніж доходи. І така ситуація пояснюється трьома факторами. Зростанням цін на всі види енергоресурсів одночасно – на газ, електроенергію та пальне. Це обов'язковий елемент співвартості будь-яких товарів і послуг. Подорожчання енергоресурсів виробники й торговці автоматично переносять на ціну товару», – зазначив Новак.

Крім того, триває знецінення гривні, підкреслив він, уточнивши, що це запланував уряд разом із Нацбанком і відверто анонсував у держбюджеті на 2018-й. На кінець року вказали курс – 31 гривня за долар.

«Виробники та торговці перестраховуються й закладають приблизно такий курс у весь імпортний товар. Подорожчання іноземних валют збільшує ціну на весь імпортний товар», – акцентував експерт.

«Ще один фактор – неадекватне зростання мінімальної зарплати. Її потрібно піднімати, але в межах реального економічного зростання. В іншому разі це провокує інфляцію», – констатував він.

За його словами, за минулий рік реальне економічне зростання склало 2,5% збільшення внутрішнього валового продукту, підкреслив експерт.

«За такого прогресу соціальні платежі можна піднімати на 3%, максимум – на 10%. А не в рази, як це робить уряд. Це провокує значно вищі темпи інфляції», – пояснив Новак.

На його переконання, те, що в нас дорожчають комунальні послуги й постійно піднімається ціна на продукти, відбувається в основному через монополістів, які діють за підтримки найвищих чиновників.

«Знімають із ринку «піну». Адже споживачу немає куди подітися. Поки на енергоринку в нас будуть суцільні монополії, матимемо максимальні ціни за мінімальної якості», – додав він.

Також, за його словами, подорожчання проїзду з 14 липня пов'язане з подорожчанням палива.

Пішки дешевше: що місцева влада обіцяє щодо тарифів на проїздМісцева влада обіцяє не підвищувати вартість проїзду в громадському транспорті, однак не всі з цією обіцянкою справляються.

«З іншого боку, є монополісти. Наприклад, «Укрзалізниця». Вони розуміють, що пасажирам і тим, хто користується вантажними перевезеннями, немає куди подітися, тому використовують своє становище й ставлять максимальні ціни. Якби була конкуренція, вони були б зовсім іншими», – резюмував Андрій Новак.

Як відомо, з 14 липня вартість проїзду в наземному транспорті становитиме 8 гривень за разову поїздку й від 6,3 гривні за умови використання проїзного.

«Слово і Діло» з'ясовувало, що в соціальних мережах думають про подорожчання проїзду в столиці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралося, що з приводу тарифів на проїзд у транспорті обіцяють чиновники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: