Реформи в Україні: що вдалося змінити та в чому найбільший провал?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Реформа децентралізації дійсно просувається доволі вдало, на це був внутрішній та зовнішній запит.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи реформи в Україні.

«Безумовно, прозорість публічних коштів – як через систему ProZorro, так і через Edata – має значні позитивні зміни в питанні боротьби з корупцією. Вона є й буде. Бо залежить від якості чиновників, процедур, але те, що зміни в системі публічних закупівель вплинули, однозначно. Інша проблема, що відкрили дані, є можливості знайти певні порушення, а органи, які відповідають за притягнення до відповідальності, не працюють», – зазначив Краснопьоров.

За його словами, проблема в тому, що правоохоронні органи, які мають за це відповідати, в стані навмисної паузи й не хочуть нічого змінювати.

Проблема в тому, що корупція стала відкритішою, її бачать, але наслідки, покарання за це не на належному рівні.

Позитив у тому, що прийшли перші незалежні антикорупційні інституції – НАБУ, САП, буде Антикорупційний суд, додав аналітик.

«Тут слід відкинути скандальні моменти. Важливий сам факт як такий, що вже є інституції, які працюють не в межах телефонного права. Перемога в тому, що є прозорість фінансів, удар по корупції, але інституції не так сформовані, ащоб настала належна відповідальність за злочин. ГПУ, СБУ – взагалі не реформовані органи», – уточни він.

Зміни потроху йдуть, але в них є дві сторони. Яскравий приклад – патрульна поліція. Добре, що вона з'явилась, але погано, що інша частина просто переєстрована, навів приклад експерт.

«Найбільша прогалина – відсутність реформування податкової системи. Адміністрування податків дуже дорого коштує українцям. Податкова як сервіс не працює. Її мета – витягнути кошти до бюджету. А це філософія уряду», – пояснив аналітик.

Звідси, за його словами, тягнуться негативні моменти в економічній площині.

«Уряд говорить про збільшення бюджету. Але це не показник результативних змін. Чи зростає реальний сектор економіки?», – підкреслив він.

«Те, що не відбулася податкова реформа, є найбільшою помилкою. Найбільший плюс – децентралізація», – резюмував Валентин Краснопьоров.

За даними «Слова і Діла», ще будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко обіцяв провести децентралізацію в Україні.

Нагадаємо, Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана ухвалити новий Податковий кодекс України та запровадити мораторій на внесення до нього змін протягом трьох-п’яти років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: