Обшуки в РІА «Новости-Украина»: що розкрили та чим відповість Москва?

Читать на русском
Тарас Березовецьполіттехнолог

Не минуло й 4 років від моменту початку гібридної війни Росії проти України, як спецслужби вирішили розкрити шпигунське гніздо під самим носом. Сьогодні в РІА «Новости-Украина» СБУ провела обшуки й заарештувала його керівника. Давно, до слова, внесеного до списків «Миротворця». Радіти чи ні?

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політтехнолог Тарас Березовець, передає «Слово і Діло».

«Безумовно, це позитивна новина. Але без продовження роботи в частині припинення російської інформаційної агентури, куди входить низка ресурсів на кшталт «Страна.ua», це все розчиниться, наче крапля в морі», – зазначив Березовець.

Крім цього, необхідно звернути найпильнішу увагу на низку так званих «експертів», постійних завсідників інформцентру, додав він, уточнивши, що для цього слід залучати незалежні медіа та фахівців.

Саме час нагадати суспільству, хто працює проти своєї країни в інтересах Кремля, підкреслив політтехнолог.

«І ще одне зауваження, випереджаючи критику на адресу СБУ за «наступ на свободу слова». З «тієї» сторони немає журналістів, є пропагандисти. З «тієї» сторони немає експертів, є співучасники злочинної війни проти України й світу», – пояснив Березовець.

Він звернув увагу на те, що вкрай швидко з'явилася реакція Кремля на обшуки в агентстві.

«Уже лунають крики Маргарити Сімоньян і Дмитра Кисельова. Ця реакція найкраще демонструє, що в Кремлі працівників РІА «Новости» в Україні розглядають не як журналістів, а як солдатів у інформаційній війні. Тому й гучні обіцянки жорстких дій у відповідь не з боку журналістів, а з боку російської влади», – наголосив політтехнолог.

Експерт не виключив, що РФ може відповісти.

«Висилка з Росії останнього українського журналіста в Москві Романа Цимбалюка. Відмова в акредитації всіх українських журналістів на ЧС із футболу в Росії в червні. Кримінальні справи щодо працівників прокуратури АРК Крим, СБУ, українських журналістів, експертів, що давно входять до «чорних списків», – припустив він.

«З кожною такою заявою Кремль дедалі глибше зариватиме себе й доводитиме статус «журналістів» РІА «Новости» як співробітників спецслужб», – резюмував Тарас Березовець.

За словами Дмитра Пєскова, заходи у відповідь, безумовно, вживатимуться. Також, на думку Сергія Лаврова, в зв'язку з цією ситуацією мають висловитися представники ОБСЄ.

Раніше в СБУ повідомили, що обшуки в РІА «Новости-Украина» та слідчі дії щодо працівника агентства Кирила Вишинського проходять на підставі наявних доказів антиукраїнської та протизаконної діяльності.

Нагадаємо, СБУ виявила в журналіста РІА «Новости-Украина» паспорт РФ, а генпрокурор заявив, що агентство здійснило держзраду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: