З чим пов'язаний візит Волкера в Україну?

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Візит Волкера в Україну цілком лягає як продовження переговорів щодо Донбасу в Аахені.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи візит Курта Волкера в Україну.

«Скоріш за все, візит Волкера пов'язаний не лише з переговорним процесом, але й із рішенням США виділити додатково Україні 125 мільйонів доларів на відновлення Донбасу. Це один із важливих моментів. Ну й, звичайно, другий фактор – потрібно обговорити з керівництвом України низку питань щодо Донбасу, а також третій момент – іде паралельний процес переговорів після нормандської четвірки», – зазначив Пашков.

На його переконання, цей візит і зустріч в Аахені не варто розділяти.

План Волкера: США чекають відповіді РосіїСША все ще не отримали відповідь Росії на план, запропонований спецпредставником США з питань України Куртом Волкером щодо вирішення ситуації на Донбасі.

«Зустріч в Аахені, візит Макрона до Санкт-Петербурга, Меркель до Сочі – все це говорить про те, що переговорний процес іде досить активно. І в цьому руслі слід розглядати візит Волкера», – уточнив він.

Крім того, Волкер зазвичай перед візитом до РФ приїжджає в Україну, нагадав експерт.

«Хоча поки є питання щодо Суркова. Наскільки виправдовуються припущення про його заміну, хто замість нього координуватиме діяльність вже виходячи з нової каденції Путіна – це також питання. Тому візит Волкера може бути пов'язаний із цим», – додав Пашков.

Для нас важливо, що Волкер отримав вотум довіри й, за даними ЗМІ, отримав ширші повноваження не лише щодо Донбасу, а й щодо Україні загалом, підкреслив він.

«На цьому тлі для нас його візит важливий, особливо з огляду на те, що Волкер виступає за введення миротворців. Це одна з ключових проблем, яка розглядається в нормандському чотирикутнику. І його зусилля для нас важливі», – резюмував Михайло Пашков.

Відзначимо, Курт Волкер вважає, що миротворча місія ООН на Донбасі може розблокувати імплементацію Мінських угод.

Тим часом у російському зовнішньополітичному відомстві заявили про припинення на невизначений час переговорів з американськими представниками з питань врегулювання української кризи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: