Вихід США з ядерної угоди з Іраном: чи буде відповідь РФ та яка роль Ізраїлю

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Росія є союзником Ірану. В Сирії це головні дійові особи. Але схоже, що зараз РФ відійде. Ізраїль займатиметься ліквідацією іранських і проіранських угруповань у Сирії. З цим, мабуть, і був пов'язаний візит керівництва Ізраїлю до Путіна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи рішення Дональда Трампа вийти з ядерної угоди з Іраном.

«Примітно, що поїздка Нетаньягу була саме після заяви Трампа. Мабуть, потрібна вона для того, щоб проінформувати Путіна про те, що очікуються бойові дії з боку Ізраїлю й краще РФ триматися осторонь. Скоріш за все, Путін піде на ці умови. Іншого варіанту в нього немає», – зазначив політолог.

Історія з розгромом групи «Вагнера» в Сирії показала, що Адміністрація президента США не буде більше панькатися з Путіним. І якщо Штати вирішать щось робити, то вони діятимуть, часи Обами минули.

Конфлікт дуже тривалий, тому що Іран користувався слабкістю Обами й нарощував свою військову міць, придумуючи божевільні ідеї щодо повного контролю над регіоном, додав він.

«Є дві сили – Ізраїль і Саудівська Аравія. Зараз у них є спільний інтерес, точніше, спільний ворог в особі Ірану та підконтрольних йому режимів. І на цьому тлі вихід США з цієї угоди є цілком закономірним. Угода від самого початку не давала гарантій, що Іран припинить ядерну програму», – уточнив експерт.

Так і сталося, адже, за даними розвідки, іранська ядерна програма триває, нагадав він.

«Це найголовніше. Перспектива отримання Іраном атомної бомби не виключена. А завдання угоди, яку підписав Обама, було в тому, щоб отримати гарантії того, що цієї бомби в них не буде. Іран угоду підписав, а роботи зі створення бомби продовжив», – пояснив Золотарьов.

На його думку, керівництво РФ навряд проявлятиме активність у питанні Ірану.

Він звернув увагу, що зазвичай, коли хтось чинить сильний опір, Путін відступає.

Щойно починається активний опір, Путін відходить і готовий іти на переговори. Це ми бачили протягом майже 20 років при владі. Тому щодо Ірану РФ нічого не зможе вирішити.

«Нічого РФ зробити не може. У Сирії угруповання залежить від поставок морем і повітрям. Якщо США це прикриють, то угруповання розпустять. США це зробити легко. Це вже робить РФ досить вразливою», - акцентував експерт.

РФ майже безсила зараз, підкреслив він.

«Можливо, поставлять якесь додаткове озброєння Ірану, але воно не дуже сучасне й сильно допомогти в Сирії не зможе», – наголосив Золотарьов.

За його словами, єдине, на чому тримається ця ситуація, то це на тому, що Ізраїль активно не атакує російські позиції.

«Поруч стоять ХАМАС, іранські сили, але вони стоять осторонь, тому їх не чіпають. Але це не означає, що так буде завжди, що не повториться історія, яка була під час війни Судного дня. Зроблено все було швидко, рішуче й витончено. Немає гарантій, що це не повториться. Тим більше в Ізраїлі всі живуть в очікуванні війни», – додав він.

«Ніхто не хоче війни. Але йдеться лише про те, щоб відсунути вплив Ірану в межі, власне, Ірану. Щоб прибрати з Іраку, Сирії та інших точок, повернути на свою територію. Головною силою тут буде Ізраїль за підтримки США. РФ у цьому питанні нічого протиставити», – резюмував Володимир Золотарьов.

Колишній президент США Барак Обама назвав помилковим рішення чинного глави держави Дональда Трампа вийти з ядерної угоди з Іраном.

Своєю чергою сам Дональд Трамп заявив, що прояв слабкості призведе до ядерної війни.

Президент Ірану Хасан Рухані назвав рішення лідера США Дональда Трампа вийти з ядерної угоди психологічною війною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: