Позапланова перевірка «Інтера»: антиукраїнська позиція каналу та прорахунок СБУ

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог
Михайло Басарабполітолог

Представники «Національного корпусу» в середу, 9 травня, прийшли до будівлі телеканалу «Інтер» із вимогою, щоб із вечірнього концерту були вилучені пропагандистські заяви, озвучені ведучими концерту у відеофрагменті, що потрапив до інтернету. «Сьогодні ми не можемо дозволити, щоб вулиці наших міст називали іменами фашистських злочинців, а їхні портрети безкарно проносили під час смолоскипної ходи в нашій столиці, де кожен метр просякнутий кров'ю наших співвітчизників», – сказав, зокрема, ведучий Андрій Доманський. Телеканал «Інтер» не зняв з ефіру антиукраїнський контент, своєю чергою активісти влаштували пікет біля будинку власника каналу. Сьогодні, 11 травня, Нацрада призначила позапланову перевірку «Інтера».

Політолог Віктор Небоженко підкреслив, що телеканал став зброєю Кремля в Україні.

«Телеканал «Інтер» – це Javelin Кремля в Україні», – зазначив Небоженко.

«Лідер «Опоблоку» Льовочкін, господар прокремлівського телеканалу «Інтер», нарешті стає по-справжньому знаменитим. Це сталося 10 травня 2018 року після скандалу, коли українські націоналісти з організації «Національний корпус» штурмували його будинок. Вони були обурені демонстративно антиукраїнськими передачами, які транслював телеканал «Інтер» 9 травня, в День Перемоги», – написав політолог у Facebook.

«Рабінович – вічний ворог Льовочкіна в боротьбі за електорат регіоналів і за увагу Порошенка зі своїм хитрим телеканалом із позицією «і нашим, і вашим» навіть, напевно, заздрить морально потерпілому Льовочкіну», – додав він.

Але більш цікавим є інший момент, акцентував експерт. Зокрема, він звернув увагу, що ніхто з народних депутатів від «Опоблоку» не став на захист свого начальника.

Мовні квоти в ефірі: українські вимоги і європейський досвід«Слово і Діло» дослідило, які квоти на медіапродукт національною мовою діють у країнах ЄС і які норми для телебачення й радіо передбачені в Україні.

«Ніхто не висловив протест проти дій українських націоналістів, а особисто Льовочкіну ніхто з колег із промосковської «п'ятої колони» не висловив своє публічне співчуття», – констатував Небоженко.

Політичний аналітик Михайло Басараб зазначив, що в цій ситуації потрібно припинити апелювати до Нацради з питань телерадіомовлення. На його думку, адресатом має бути СБУ.

«Інтер», NewsOne, 112, «Страна», ZIK та інші «медіа» – це не про «специфічну» точку зору. Це про диверсійну інформаційну діяльність», – написав Басараб у Facebook.

Не так контент телеефіру має бути предметом пильного інтересу, тут важливим є інше, уточнив він.

«Тут давно все очевидно, дуже однозначно й доказово. СБУ має вивчати специфіку структури мережі та управлінські залежності між цими медіа, реальних власників, реальні джерела та систему фінансування. Поки ж Служба безпеки, на жаль, лише роздає ексклюзивні коментарі цим «медіа», – резюмував Михайло Басараб.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, які правила тепер діють в українському телеефірі, й порівняли квотування з європейським досвідом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: