Мита на імпорт металів: навіщо це США та як вплине на Україну?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Трамп, навіть коли його обирали, наполягав на політиці протекціонізму. Звісно це дорівнює позиції, щоб американський ринок був максимально захищеним від продукції інших країн. Тому від нього очікували такого рішення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, фінансовий експерт Олег Гавриш, оцінюючи рішення США щодо мит на імпорт металів і ризики для України.

«Не лише Україна потрапила під роздачу, там було багато країн. Німеччина або ЄС мають намір домагатися перегляду рішення Трампа. Трампу в такому разі доведеться зрадити тим обіцянкам, які він давав своїм виборцям, що малоймовірно. Він повинен буде змінити свою внутрішню політику», – зазначив Гавриш.

Він підкреслив, що хоч рішення й було на місяць відтерміноване раніше, за деякий час ці рішення все одно спливатимуть у тому чи іншому вигляді.

«Тому через такі рішення та дії американський ринок до кінця каденції Трампа буде проблемним для України. Ринок США буде закритим, оскільки Трамп розвиватиме його в тому ж дусі, що й зараз, тобто розвиватиме протекціонізм», – пояснив економіст.

Український експорт втратить досить великий обсяг поставок, припустив він.

Іноземні інвестиції в Україні: скільки за 7 років вклали в економікуПрямі іноземні інвестиції в Україну минулого року склали 1 мільярд 817,2 мільйона гривень. Це на 57,5 відсотків менше, ніж у 2016-му.

За його словами, саме тому потрібно переорієнтовуватися на інші країни.

«Близький Схід, Північна Африка, Південно-Східна Азія. Досить великий африканський ринок. Африканські країни можуть бути одним із ключових напрямків для поставок нашої продукції, навіть тієї, яка не затребувана вже у США», – уточнив експерт.

На його думку, саме рішення щодо мит є політичним і навіть для самих США в економічній площині нерозумним.

«Продукцію, яку десь виробляють дешевше, купують саме там. Економіка – конкурентна сфера. Виграєш у тим галузях, де можеш запропонувати щось краще світу. Трамп порушує всі правила логіки. Але саме такими були його обіцянки виборцями, тому він обрав такі способи тримати захист свого внутрішнього ринку», – резюмував Олег Гавриш.

Як відомо, ЄС має намір домагатися повної відмови США від мит ​​на метал.

Раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як змінилося надходження прямих іноземних інвестицій в Україну за 2010-2017 роки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: