Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Алексєєв

Читать на русском
Нардепу Сергію Алексєєву за рік потрібно виконати ще 6 обіцянок, половина з яких належить до передвиборчих запевненням трирічної давності.
Сергій АлєксєєвСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми вирішили подивитись, як працює нардеп Сергій Алексєєв (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Народним депутатом нинішнього скликання Сергій Алексєєв став 27 листопада 2014 року й відтоді дав 16 обіцянок, з яких 9 виконав і лише одну – провалив. Але протягом року йому потрібно встигнути виконати ще 6 обіцянок. Зараз рейтинг відповідальності нардепа досить високий і становить 56%.

Сергій АлєксєєвНародний депутат України

Не вдалося Алексєєву виконати програмну обіцянку, що люди самі зможуть обирати місцеву владу, включно з головами обладміністрацій.

«Має бути децентралізація влади. Громади на місцях мають отримати більше прав і засобів на реалізацію повноважень. Виконавча влада в областях належатиме не призначеним згори «губернаторам», а виконкомам, сформованим облрадами, обраними людьми», – записано в передвиборчій програмі БПП.

Однак ухвалені Верховною Радою зміни до закону про держслужбу скасували конкурси при призначенні голів місцевих держадміністрацій та їхніх заступників, а також голів РДА. Голови держадміністрацій знову призначаються виключно президентом України, що суперечить передвиборчій обіцянці народних депутатів від фракції БПП. Алексєєв підтримав цю ініціативу.

Але він виконав кілька програмних передвиборчих обіцянок, проголосувавши за проекти БПП. Серед них запевнення домагатися переходу до обрання парламенту за відкритими партійними списками. Алексєєв підтримав Виборчий кодекс України авторства Андрія Парубія, Леоніда Ємця та Олександра Черненка.

Також він голосував за зміни до Конституції України (щодо правосуддя) й таким чином виконав програмну обіцянку створити систему автономного функціонування суддів, незалежного від законодавчої та виконавчої гілок влади. Ще одну судову обіцянку – встановити публічний контроль за призначенням і діяльністю суддів – він виконав, коли підтримав проект закону «Про судоустрій і статус суддів».

Однак є в Алексєєва обіцянки, які очікують виконання, щодо тих же суддів, а також чиновників і силовиків. Протягом найближчого року нардепу потрібно або втілити в життя, або провалити ще 6 обіцянок, велика частина яких все ще не виконана з виборів.

Три з половиною роки чекає свого часу обіцянка домогтися проведення антикорупційної люстрації судових, правоохоронних, податкових та митних органів. Здавалося б, депутати ухвалили закон про люстрацію, але його масово оскаржили в судах і поновилися на роботі функціонери часів Януковича. При цьому закон «Про очищення влади» досі перебуває на розгляді в Конституційному суді України.

Тим часом Алексєєв пообіцяв внести правки до законопроекту про Антикорупційний суд. Цю законодавчу ініціативу планують розглянути на найближчій сесії, тому нардеп має шанси проявити законотворчу активність.

Поки що немає жодних зрушень для того, щоб Алексєєв і нардепи від БПП виконали своє програмне запевнення домогтися скорочення кількості податків і зменшити їх ставки. На кінець квітня 2018 року Верховна Рада не ухвалила жодних ініціатив щодо зменшення податкового навантаження. Немає особливих зрушень і в обіцянках трирічної давнини про спрощення оподаткування для малого й середнього бізнесу або щодо перекриття офшорів.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші народні депутати, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Почитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: