Чи робити щеплення: в чому проблема вакцинації та чи є рішення?

Читать на русском
Олексій Бабичфахівець в медичній галузі

Ситуація з вакцинацією в нашій країні непроста, але проблема радше в інформаційній площині.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич, оцінюючи ситуацію з вакцинацією населення та наміри МОЗ змінити правила вакцинації.

«Наприклад, у США за відмову від вакцинації можна позбутися медичної допомоги, багато страхових компаній можуть відмовляти у виплатах, якщо пацієнт хворіє на ту інфекцію, проти якої він не щеплений. Тобто світ уже бореться репресивними методами з цією проблемою. Але в Україні таку роботу буде проводити дуже складно», – зазначив Бабич.

Медична реформа в Україні: час обирати сімейного лікаряОдин з етапів медичної реформи в Україні стартує з 1 квітня та дає можливість кожному з нас обрати сімейного лікаря. Ми розібралися, скільки загалом має відбутися змін у медичній галузі та коли вони мають завершитися.

«На жаль, в Україні інформаційний шум в останні десятиліття знижує авторитет лікаря, важливість вакцинації. Навпаки, з'являються ті, хто агітує проти вакцинації. Як наслідок, не дуже освічена частина населення це підтримує», – пояснив фахівець.

За його словами, часто апелюють до якості вакцин, але це можна вирішити, оскільки в світі є достатня кількість визнаних виробництв вакцин.

«Якісне виробництво вакцини – це 30% успіху, інші 70% – те, як вона зберігалася й перевозилася, оскільки має бути збережений холодовий ланцюг. Хто за цим стежить? Сьогодні це просто на совісті медичних компаній, приватних чи комунальних медзакладів», – уточнив експерт.

Він підкреслив, що вкрай важливо, щоб вакцина зберігалася в холодильнику.

Постачальники, як правило, дотримуються холодового ланцюжка, але що з нею відбувається далі – відповідальність керівників лікувальних установ, додав він.

За його словами, в нашій ситуації, коли говорять про те, вакцинуватися чи ні, йдеться не стільки про якість вакцин, скільки про різні умовиводи про шкоду вакцинації.

«Тобто головна проблема на психологічному, інформаційному рівні», – наголосив Бавич.

«Питання в тому, наскільки держава готова захищати біологічну безпеку нації. Десь це роблять за допомогою обмежень, більш жорстко. Жорсткі штрафні методи – найпростіший шлях», – констатував фахівець.

На його думку, набагато доцільніше почати проводити контрпропаганду проти противників вакцинації.

«Це необхідно робити вже сьогодні й пояснювати, чим може закінчитися для дітей і дорослих відсутність вакцинації, якими будуть наслідки. Про це потрібно говорити багато, часто, підключаючи авторитетних персон медичної галузі», – резюмував Олексій Бабич.

За даними «Слова і Діла», минулого року в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун заявила, що уряд ініціюватиме зміни до законів України, які регламентують питання вакцинації й підсилюють відповідальність за відмову від вакцинації.

Детальніше про те, з яких етапів складається реформа, – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: