Що сталося в Балаклії та чи можна було уникнути вибухів?

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Йдеться про займання трави. Трава може спалахнути з десятків причин і горить вона не лише в Балаклії. Балаклія – ​​це законсервований об'єкт.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи вибухи на складах із боєприпасами в Балаклії та заяву Міноборони про те, що на території арсеналу сталася пожежа в результаті загоряння сухої трави.

«У Балаклії тривають роботи із зачищення та виявлення боєприпасів, які розсипалися й загубилися. Ми її називаємо забрудненою територією після торішнього вибуху. Так, можливо, недбалість, можливо, хтось кинув сигарету, можливо, хтось вирішив підпалити траву, але немає гарантій, що там не було боєприпасів, які не розірвалися з минулого разу, які могли бути не на поверхні, заритися в землю й детонувати», – зазначив Грабський.

На військових складах у Балаклії знову сталися вибухи: що пишуть у соцмережахНа складах у Балаклії знову вибухали боєприпаси. Схожий інцидент стався в березні минулого року.

Ключове слово – законсервований, акцентував він, додавши, що увага приділялася лише недопущенню на територію зайвих людей, обмеженню проходу.

«Це все одно, що гуляти нерозмінованим мінним полем. Хтось ризикне відправити людей, які не вміють поводитися з вибухонебезпечними речовинами й предметам, косити траву до таких зон? Ні. Відповідно, утворилася пожежонебезпечна ситуація, яка з певних причин там спрацювала. Спека, ніхто нічого не поливав», – поясниі фахівець.

Говорити, що це системні порушення, не варто, додав експерт.

На його думку, це може статися будь-де. Наприклад, навіть біля Києва багато ділянок трави, що палає, й це також можна списати на недоліки роботи ДСНС, органів влади.

Спрацював людський фактор, що вимагає розслідування й певних дій, уточнив він.

На жаль, ми не вміємо ще працювати з такими проблемами й завданнями, з якими зіткнулися за останні 4 роки.

«Хто буде винен, якщо в районі Вишгорода, наприклад, загориться ліс? Як можна спрацювати на випередження? Є природні явища. Говорити про драматичність не варто. З такою ж ситуацією ми можемо зіткнутися на Донбасі, якщо хтось у зоні бойових дій спробує підпалити траву. Стільки боєприпасів нашпиговано, що неможливо уникнути всього», – підкреслив експерт.

За його словами, малоймовірно, що це могла бути недбалість при організації робіт з утилізації боєприпасів.

«Утилізація боєприпасів – специфічний процес, за якого, образно кажучи, дмухають на холодну воду. Сам процес утилізації проводиться максимально безпечно. Те, що якийсь ненормальний вдарив по вибуховій капсулі, виключено. Навіть якщо на снаряді немає підривника, можна накласти заряд на цей снаряд і розколоти його – він не вибухне за правильного розрахунку. А там цим питанням серйозно займаються», – резюмував Сергій Грабський.

«Слово і Діло» з'ясовувало, як у соціальних мережах відреагували на новий інцидент у Балаклії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: