Навіщо ЄС запроваджує спецдозволи для туристів та чи стане це перешкодою?

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Туристам, у яких не було проблем із перетином кордону та законодавством країн-членів ЄС, боятися нічого.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Антон Кучухідзе, оцінюючи інформацію, яка з'явилася на офіційному сайті ЄС, про те, що туристів хочуть зобов'язати оформлювати спеціальний дозвіл для в'їзду за безвізом.

«Поки що не до кінця зрозуміло, яким буде формуляр, які документи потрібно віддавати, заповнювати в тій формі. Остаточний документ не затверджений. Проект рішення мають ще затвердити в Європарламенті та Раді ЄС відповідно. Поки ми маємо справу лише з проектом рішення», – зазначив Кучухідзе.

ЄС запроваджує платні спецдозволи для в'їзду за безвізом: реакція соцмережЄвросоюз змінить правила контролю на своїх кордонах. Щоб в'їхати за безвізом, доведеться заплатити за дозвіл.

За його словами, судячи із заявленої інформації, спецдозвіл – це додатковий запобіжний механізм для ЄС.

«Питання лежить у площині недопуску небажаних фізосіб», – уточнив він.

«За попередньою інформацією, буде певна процедура – протягом близько 90 годин оброблятимуться дані особи, яка заповнила той чи інший формуляр. Якщо раптом за автоматичною базою з'являться якісь побоювання, питання, то тоді вже ці документи й відомості передаються далі, до відповідних органів, і вже вручну перевірятимуть громадянина будь-якої третьої країни, який планує поїздку», – пояснив експерт.

На його думку, рішення про такий механізм ухвалили для того, щоб запобігти в'їзду до країни небажаних осіб, які мають проблеми із законом у країнах ЄС.

«Крім того, це потрібно для того, щоб образно кажучи, відрегулювати безвіз, оскільки, наприклад, щодо Грузії невдоволення деяких країн ЄС уже накопичується», – підкреслив Кучухідзе.

Він акцентував, що це якраз і пов'язано з різким збільшенням кількості охочих із Грузії потрапити за безвізом до ЄС.

«Україна та Грузія фактично на однакових умовах отримували безвіз після того, як ухвалили механізм зупинки безвізу для третіх країн. У зв'язку з цим та з огляду на те, що грузинський криміналітет збільшив свою присутність у країнах ЄС, користуючись цією преференцією, Євросоюз став думати про можливі механізми, які допомогли б їм запобігати в'їзду небажаних фізосіб на територію», – додав експерт.

До яких країн світу та на який термін українці можуть в'їжджати без візДо 85 країн світу українці можуть відправитися лише за закордонним паспортом. В яких країнах потрібно оформлювати візу після приїзду, де нам будуть раді протягом 180 днів, а звідки попросять виїхати через два тижні?

За його словами, поки що це все виглядає концептуально.

«Як воно буде в підсумку, за що проголосує Європарламент, поки під питанням», – резюмував Антон Кучіхідзе.

Як повідомляється, за спецдозвіл для в'їзду до Євросоюзу доведеться заплатити 7 євро.

Як на нововведення відреагували в суспільстві – в нашому огляді.

Також аналітики порталу з'ясували, до яких країн світу та на який термін українці можуть в'їжджати без віз.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: