Справа 2 травня: перспективи та проблеми розслідування одеської трагедії

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

30 вересня 2014 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що перші вироки в справі трагедії 2 травня в Одесі будуть винесені восени того ж року, однак досі не зміг виконати обіцяне. З дня трагедії минуло 4 роки, але злочини не розкриті, а винні не покарані. Тоді через вуличні зіткнення між майданівцями та їхніми противниками й пожежу в Будинку профспілок, загинули 48 людей і сотні були поранені. У вересні суд виправдав і постановив звільнити всіх заарештованих антимайданівців.

«Слово і Діло» оцінило перспективи розслідування жахливих подій в Одесі.

Експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко вважає, що реальні перспективи завершити розслідування та покарати всіх, хто мав би понести покарання, не дуже оптимістичні.

«Ця справа залишається однією з не зовсім з’ясованих сторінок у компанії щодо захоплення РФ українських міст. Одеса була одним із форпостів, який мав впасти на коліна перед Росією в рамках цього захоплення, починаючи від Криму й через Донбас на південь України. Цього не сталося», – зазначив Павліченко.

За його словами, події були широко висвітлені, тому можна скласти чітку картину й зрозуміти, що відбулось, але лише зовні.

«Хто винен у загибелі людей у такій кількості? Як могло статись отруєння? Чим? На жаль, тут є питання. І, на жаль, Україну звинувачують у тому, що розслідування проводиться неналежним чином. Відповідно, ці питання можуть порушуватися тими, хто має більше інформації з приводу того, що відбулося в Одесі», – уточнив експерт.

На його думку, зважаючи на такий стан речей, можна припусти, що розкривати все або встановлювати якимось чином істину поки що, на жаль, для когось політично недоцільно.

«Якби хотіли навпаки, то вже зробили б», – додав він.

Правозахисник нагадав, що розслідування справ Майдану також тягнуться. Він не виключив, що це все ланки одного ланцюжка.

«Одеса використовується супротивною стороною як символ жорстокої розправи з тими, хто виступав проти української влади. Потрібно було б провести відкрите розслідування, щоб не виникало питань, що було в Одесі 2 травня. Те, що це відбулося з певною провокацією за сприяння сил правоохоронців, які підтримували протилежну сторону, зрозуміло, але що відбулося в Будинку профспілок та яким чином? Має бути поставлена однозначна крапка», – підкреслив Павліченко.

Як пояснив експерт, проблемою насправді є дотримання всіх чинних норм кримінального законодавства в питанні розслідування.

«Докази знищуються, мають бути процесуальні дії, які інколи вже неможливо робити. Все це разом спричинює те, що розслідування заходить у глухий кут», – наголосив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв забезпечити розслідування трагедії, що сталася в Одесі 2 травня 2014 рокуСказано 21 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Має бути чітка політична воля, намагання та бажання вивести на світло справу й притягнути до відповідальності винних. Це вже можна було зробити, але поки фінального результату немає. Тому, хоч і є таємниця слідства, органи розслідування мали б принаймні окреслити, що відбувається, чи є прогресивні кроки, чи, навпаки, перспектив немає, хоча це означає фактично розписатися в неможливості провести належне розслідування», – резюмував Олександр Павліченко.

Нагадаємо, ще будучи кандидатом у президенти України, Петро Порошенко 21 травня 2014 року пообіцяв провести ретельне розслідування подій, що відбулися в Одесі 2 травня.

Обіцянки політиків щодо трагедії в Одесі – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: