У третині справ суд досі не розпочав розгляд – НАБУ

Читать на русском
У третині з-поміж 127 справ, в яких детективи НАБУ завершили досудове розслідування, а прокурори САП скерували обвинувальний акт до судових інстанцій, розгляд по суті досі не розпочався.

У третині з-поміж 127 справ, в яких детективи НАБУ завершили досудове розслідування, а прокурори САП скерували обвинувальний акт до судових інстанцій, розгляд по суті досі не розпочався.

При цьому в 48 провадженнях наразі не відбулося навіть підготовчого засідання – деякі справи чекають своєї черги рік-півтора. Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на інформацію, розміщену на офіційному сайті НАБУ.

Боротьба з корупцією: чого не вистачає НАБУ?Очільник НАБУ заявив, що за три роки роботи майже 200 держслужбовців топ-рівня звинувачені в корупції. Однак вироків поки майже не було. Чого не вистачає Бюро для ефективної роботи, розбирались експерти.

Зокрема, в об’єднаній за рішенням суду справі за фактом завдання збитків ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» вже понад 15 місяців не призначають підготовче засідання.

Інший приклад – досі не розпочався розгляд у провадженні за обвинуваченням судді Жовтневого районного суду міста Дніпра. Обвинувальний акт щодо судді був скерований ще в січні 2017 року. Тобто слухання справи не можуть розпочати вже протягом 14 місяців.

У провадженні за обвинуваченням 8 учасників так званої «газової схеми» також впродовж тривалого часу – 10 місяців – не може відбутися підготовче засідання. Так, чергове засідання, призначене на 28 березня, не відбулося в зв’язку з неявкою захисника одного з підозрюваних. Наступне ж призначили за півтора місяця – на 16 травня.

Загалом, наразі лише в 29 справах від НАБУ та САП ухвалені судові рішення. Більшість судових рішень – це затвердження угод про визнання провини з другорядними учасниками корупційних схем. Так, у 19 справах ухвалений обвинувальний вирок, не пов’язаний із позбавленням волі. Станом на 31 березня 2018 року в двох справах до реального покарання у вигляді позбавлення волі засуджені троє осіб.

Винесені вироки можуть стати підставою для повернення в дохід державі коштів та майна, на які під час досудового розслідування накладений арешт. Враховуючи в тому числі завантаженість суддів, НАБУ наголошує на якнайшвидшому створенні в Україні Спеціалізованого антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Нагадаємо, в Холодницького оскаржать запобіжний захід працівнику СБУ, якого зловили на хабарі.

Раніше НАБУ оголосило в розшук великого екс-чиновника.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: