Суд визнав неконституційним закон про референдум – ЗМІ

Читать на русском
Конституційний суд України визнав неконституційним закон України про всеукраїнський референдум від 6 листопада 2012 року.

Конституційний суд України визнав неконституційним закон України «Про всеукраїнський референдум» від 6 листопада 2012 року.

Як пише «Слово і Діло», відповідне рішення КСУ ухвалив 26 квітня, повідомило джерело агентства «Інтерфакс-Україна».

КСУ ухвалив резонансне рішення щодо «диктаторських законів»КСУ скасував заборону призначати керівниками вищих навчальних закладів тих, хто голосував за закони 16 січня 2014 року.

За інформацією співрозмовника, найближчим часом це рішення буде офіційно оприлюднене на сайті Конституційного суду.

Як уточнило джерело в Конституційному суді виданню «Українська правда», закон визнали неконституційним як через порушення процедури його розгляду та ухвалення, так і з точки зору його змісту.

За словами співрозмовника ЗМІ, ухваливши цей закон, Верховна Рада «вийшла за межі своїх конституційних повноважень, що не узгоджується з принципом верховенства права, зокрема положенням про те, що вищу юридичну силу має Конституція, а закони та інші нормативно-правові акти ухвалюються на її основі й мають відповідати їй».

Співрозмовник видання додав, що таким чином КСУ «не дав можливості державі узурпувати владу під прикриттям народного волевиявлення в обхід Конституції».

Інформацію та визнання закону неконституційним підтвердив і суддя КСУ Василь Лемак.

«Конституційний суд України ухвалив рішення, автором якого я був і щодо якого глибоко переконаний в його важливості для України. Задоволений тим, що рішення ухвалили одноголосно всі присутні судді й, напевно, ще більше від того, що Конституційний суд відчув себе Судом! Дякую колегам-суддям за довіру», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Однак пізніше цей пост автор видалив.

Зазначимо, в порядку денному пленарного засідання палати Конституційного суду України від 26 квітня було зазначено про продовження розгляду справи за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України закону «Про всеукраїнський референдум». Розгляд тривав у закритій частині засідання КСУ.

Нагадаємо, в лютому цього року новим головою Конституційного суду України став Станіслав Шевчук.

Як відомо, КСУ в середу, 11 квітня, почав розглядати два законопроекти про скасування депутатської недоторканності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: