Делікатеси та путани. У ПАРЄ розповіли, як Азербайджан підкуповував її делегатів

Читать на русском
Депутати та працівники ПАРЄ розповіли, як азербайджанська сторона обдаровувала їх цінними подарунками.

Депутати та працівники ПАРЄ розповіли, як азербайджанська сторона обдаровувала їх цінними подарунками, зокрема виробами зі срібла й золота, дорогими килимами, ікрою та грошима.

Як повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду», депутати та працівники ПАРЄ розповіли, що отримали різні подарунки.

У ПАРЄ визначилися з дебатами щодо Криму та СкрипаляПАРЄ відмовила в проведенні термінових дебатів із питань отруєння в британському Солсбері екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та виборів у Криму.

Вони пояснили, що не завжди легко відмовитися від таких подарунків, адже це буде погано сприйнято.

Зокрема, класичним подарунком азербайджанців була чорна ікра, вартість кілограма якої сягає кількох тисяч доларів.

Генсек ПАРЄ Войцех Савицький визнав, що отримував коробки ікри з Азербайджану. За його словами, було дуже важко відмовитися від таких подарунків, тож після сесії Асамблеї її працівники разом із колегами влаштовували ікорні сніданки.

Серед подарунків також були квитки бізнес-класу, тиждень у п'ятизірковому готелі, квитки на концерти чи кінне шоу, а також елітні килими.

Депутат зі Швейцарії Доріс Фіала зізналася, що під час офіційного робочого візиту до Азербайджану отримала золотий ланцюжок із перлами та алмазами. Вона заявила, що повернула його азербайджанській делегації в ПАРЄ.

Йов Крахтен із Люксембургу, який працював над доповіддю про обмеження діяльності НУО в Європі, розповів, як до нього звернулися азербайджанські лобісти, які пояснили, що в Азербайджані є чорна ікра та дівчата. До конкретики справа не дійшла, бо він відмовився.

Деякі інші свідки також згадували про пропозиції повій. Зокрема, Дік Марті зі Швейцарії розповів, як під час офіційного візиту до Баку близько першої ночі хтось постукав у двері його готельного номера. Він подивився у вічко й побачив там двох ледь одягнутих молодих дівчат із шампанським. Він не відкрив двері.

Неназваний представник секретаріату Венеціанської комісії також розповів, що в Баку до його готельного номера прийшла жінка, яка запропонувала скористатися нею. Представник європейського органу стверджує, що також їй відмовив.

22 квітня слідча група ПАРЄ підтвердила зовнішній вплив на документи та рішення Асамблеї, а також системні дії окремих депутатів всупереч етичним стандартам. Головні обвинувачення стосуються підкупу з боку Азербайджану, але проблеми не обмежуються однією країною.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Мікеле Ніколетті порекомендував депутатам, імена яких згадані у звіті про системну корупцію в ПАРЄ, самостійно піти у відставку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: