Сирія: чи скоро завершиться війна й що має статися?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Всі території, починаючи з Римської імперії, постійно зазнавали поділу та переділу. І зараз ця загроза в Сирії зберігається.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи загострення ситуації в Сирії.

«Зараз це дивно, для нас цей регіон мусульманський, але історично Сирія – один із центрів християнства, там були перші християнські громади. Тому в різних держав багато історичних претензій ще з давніх часів. Сирія – це штучне утворення, створене після Другої світової війни. Під неї підпадали абсолютно різні регіони, навіть за вірою», – зазначив Золотарьов.

Політолог акцентував, що приблизно така сама ситуація в Лівані.

«Там жили християни з мусульманами довго й мирно, поки не втрутилися політики, не влаштували бійню, й у результаті країна розділена на дві частини», – підкреслив він.

«У Сирії ситуація ще гірша, тому що там є курди, які претендують на власну державу. Їхня держава охоплює територію щонайменше трьох країн – Сирії, Іраку та Туреччини. Тобто сама по собі ця проблема – вже головний біль для всіх зацікавлених сторін», – пояснив фахівець.

Ще є Ізраїль, який у стані війни досі, додав експерт.

Сирія має вигляд котла, що палає. Зрозуміти, що відбувається, вкрай складно. Однозначно те, що в політиків немає жодного стимулу вирішити цей конфлікт і завершити війну.

На його переконання, всі політики без винятку зацікавлені в тому, щоб цей конфлікт тривав, тому що на ньому вони заробляють очки.

«Починаючи з того, як Британія бездарно вирішувала це питання після Другої світової, коли виник Ізраїль. З одного боку, зусиллями Британії ця держава була створена, з іншого – вона ж і сприяла тому, що арабський світ сприйняв це негативно. Потім роль Британії перейшла до США. США поводяться так само. В підсумку вирішувати ніхто нічого не збирається. А без згоди основних гравців війна не завершиться», – уточнив Золотарьов.

На його думку, якби людей лишили в спокої й туди не влізли США, РФ та Іран, то суспільство домовилося б між собою, знайшло якесь рішення.

У Кремлі відповіли на ракетні погрози ТрампаУ МЗС РФ відреагували на заяву президента США Дональда Трампа щодо намірів завдати ракетного удару по Сирії.

«Але втрутилася політика. Тому цей конфлікт у Сирії триватиме дуже довго. Є два варіанти – або трапиться щось надсерйозне, або виникне інша глобальна проблема. Наприклад, світова економічна криза. Тоді політики переключаться, їм буде не до Близького Сходу. Поки в них усе добре, Сирія буде зоною, на якій завжди можна отримати свої дивіденди. Військово-промисловий комплекс зацікавлений постачати туди зброю. Дуже багато інтересів зав'язані на кишені. Тому війна в Сирії триватиме дуже довго», – наголосив він.

Варіантом завершення війни може бути сценарій поділу Сирії, додав він.

«Людям від цього, звичайно, легше жити не стане. Можливо, частково курдам. Хоча все одно багато «але». США нібито підтримують, а Туреччина, навпаки, воює з курдами, при цьому будучи союзником США в НАТО. Тому Сирія – це не лише військова конфігурація, але й політична, в якій забагато інтересів, щоб завершити цю війну», – резюмував Володимир Золотарьов.

Як повідомляється, найближчим часом РФ планує почати постачання безкоштовних ракетних комплексів до Сирії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: