У Вірменії понад тиждень тривають протести: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Протести у Вірменії тривають уже 10-й день. Що про це думають у соцмережах – в огляді Слова і Діла.
Слово і Діло

У столиці Вірменії Єревані з 13 квітня не вщухають протести через призначення Сержа Саргсяна прем'єр-міністром країни. 17 квітня лідер опозиції Нікол Пашинян оголосив про початок «оксамитової революції» у Вірменії.

Вчора, 22 квітня, поліція Єревана намагалася розігнати протестувальників, більш ніж 200 осіб були затримані. Лідер опозиційного руху Пашинян також був затриманий.

«Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах думають про протести у Вірменії.

«Якщо революція у Вірменії переможе, «Путін введе війська», які й так перебувають у Вірменії, й де-факто окупація Вірменії стане всім очевидною. Але вірмени можуть перемогти. Це мононаціональна країна, окупантів будуть, як їм і належить, ненавидіти. Це будуть російські окупанти. Однакові всюди, де вони з'являються. «Брати». Вони стануть для вірмен такими ж ворогами, як для нас», – написав журналіст Айдер Муждабаєв.

«Тим, хто переживає про долю вірменської демократії. Річ у тім, що масові протести з перекриттям центру столиці, тривалими мітингами й навіть силовим протистоянням у цій країні трапляються кожні 4-5 років. Але вони не призвели ще до зміни політичної системи та відмови від орієнтації Вірменії на Росію. Тож не поспішаємо з висновками», – написав Юрій Корогодський.

«Чим би не завершилися події у Вірменії, майбутнього в Сержа Саргсяна вже не буде, шкода, що він цього не хоче усвідомлювати. Що далі, то він ставатиме дедалі більш політично токсичним для владної команди», – вважає політолог Олег Саакян.

«Дуже цікава тактика в протестувальників у Вірменії. Протести тривають уже 10-й день. Немає якогось одного особливого місця збору, люди виходять на марші й перекривають дороги навіть у спальних районах. Протестних точок десятки, природно, поліції не вистачає охопити всі. Незважаючи на затримання лідерів протестів, люди все одно самоорганізовуються й з усіх районів міста стікаються до центру, блокуючи дороги. Автомобілісти всюди сигналять і створюють затори. В цей же час протести відбуваються і в інших великих містах за тим самим сценарієм, плюс там і в селах блокують траси на Єреван», – написав Захар Лаврентьєв.

«Чи довго триватиме це «свято» (тому що поки воно дуже нагадує саме свято) – не знаю. 24 квітня у Вірменії роковини геноциду. Цього дня зазвичай відбуваються різні урочистості, приїжджають важливі міжнародні делегації тощо. Дуже висока ймовірність того, що напередодні – в понеділок – влада застосує силовий сценарій для розгону демонстрантів. А далі залежить від людей. Судячи з усього, на силу (якщо її застосують) вони дадуть відповідь ще більшою згуртованістю й тиском. І відчуття таке, що тоді буде велика буря», – вважає журналіст Остап Яриш.

Нагадаємо, в Європейському Союзі закликали владу Вірменії негайно звільнити всіх затриманих під час акцій протесту в Єревані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: